Hlavní obsah

Cesta z dolu do IT oboru není snadná, bývalí horníci se ale nevzdávají

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři bývalí horníci z uzavřeného dolu společnosti OKD udělali minulý týden poslední krok ke změně kariéry a své budoucí práci v IT. V rámci projektu Razíme cestu nastoupili do kurzu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava (VŠB - TUO). Pokud tříměsíční kurz úspěšně zakončí, čeká je stáž v oboru, kde jsou i na severu Moravy stovky volných míst. Celkem se do programu zapojilo 39 lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov - ilustrační foto

Článek

„Třikrát týdně budou dojíždět na univerzitu, rovněž je čeká hodně práce doma. Budou se učit jazyky C# a Java, které jsou v současné době nejžádanější, práci s databázemi a webové programování. Věřím ale, že v létě budeme moci do severomoravských IT firem předat první plně připravené absolventy,“ uvedl Petr Červenka z VŠB-TUO.

Odvaha a ochota se vzdělávat

Cesta z dolu do IT je náročná. Bývalí horníci Tomáš Hisem, Jaroslav Muta, Rostislav Rozbroj a Miroslav Adamec už prošli samostudiem, v němž si doplnili znalosti nezbytné k zahájení intenzivního kurzu.

„Se všemi jsme mluvili a poznali jejich osudy. Celý život se vzdělávali, učili anglicky, Jaroslav Muta získal při zaměstnání titul důlního inženýra. A jen tak se nevzdávají. Tomáši Hisemovi se rozbil notebook a celou přípravu na zkoušky absolvoval na chytrém telefonu. Odvaha a ochota vzdělávat se jsou skvělými předpoklady pro změnu kariéry v jakémkoli věku,“ řekl Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která je iniciátorem projektu.

Projekt zahájil na konci listopadu úvodní seminář přímo v jedné z lokalit Dolu Paskov, v Chlebovicích nedaleko Frýdku-Místku. V únoru proběhl další. [celá zpráva]

Obou se zúčastnilo 39 zaměstnanců OKD, sedm z nich prošlo následným samostudiem. Zkouškami, nezbytnými pro zahájení intenzivního kurzu, dosud prošli čtyři zájemci.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka se původně myšlence, že by se z horníků mohli stát ajťáci, mnozí smáli. „Jak ale ukazuje praxe, není radno tyto lidi, kteří byli zvyklí tvrdě pracovat, podceňovat,” dodal.

Nemálo lidí v IT nemá ani maturitu

Na trhu IT chybějí nejen specialisté a odborníci, ale i juniorní programátoři a kodéři. Podle Českého statistického úřadu je z celkových 155 tisíc lidí v IT nejtypičtějších ajťáků, tedy analytiků, vývojářů a specialistů na databáze a sítě jen 66 tisíc, tedy 42 procent. Ostatní jsou technici, řídící pracovníci, uživatelská podpora či obchodníci.

Přes všeobecné přesvědčení není v IT vysokoškolské vzdělání nezbytné. Z 66 tisíc specialistů absolvovalo vysokou školu 55 tisíc, z 62 tisíc techniků má ale vysokoškolský titul jen zhruba třetina, necelých 21 tisíc. Přes dva tisíce IT techniků dokonce nemá ani maturitu.

Šance na vstup do oboru, i z pozice horníka na kodéra nebo programátora, tak není malá. A je možná v jakémkoli věku.

Reklama

Související články

Z horníků budou programátoři

V jedné z lokalit dolu Paskov, v Chlebovicích nedaleko Frýdku-Místku, proběhlo unikátní školení. Sedmnáct lidí z těžební společnosti OKD, většinou horníků, se...

Výběr článků

Načítám