Hlavní obsah

České stavebnictví je ohroženo nedostatkem pracovních sil

ČTK, Kariéra

České stavebnictví dnes díky trvajícímu boomu nemá problémy se zakázkami nebo penězi, ale schází mu lidé v dělnických i technických profesích. Stavební obory nepřipadají při volbě studia mladým lidem atraktivní, a to i přestože průměrná mzda ve stavebnictví přesahuje 21 tisíc korun, což je mírně nad průměrem ČR.

Článek

Svaz podnikatelů ve stavebnictví proto plánuje kroky, jak obor zpopularizovat, a zabránit tím reálně hrozící krizi.

Plán představili společně ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Miloslav Mašek a Pavel Malinský z ministerstva průmyslu. Oba označili nedostatek pracovních sil ve stavebnictví za kardinální problém, kterým trpí celá západní Evropa, přičemž situace v ČR se stále zhoršuje. Navíc silná generace dělníků mezi 55 až 60 lety končí.

"Slováci, kteří nám dříve značně vypomáhali se vracejí domů, kde startuje stavební boom, navíc s rostoucími platy," řekl Mašek. Ukrajinci odcházejí do Ruska, kde se nyní staví velmi mohutně, podobně jako v Číně. Dobří čeští řemeslníci pracují v cizině. "Ukrajinci a Slováci, kteří jsou velmi inteligentní, odcházejí, a na české stavby míří například Mongolové, u nichž jsou mimo jiné velké jazykové bariéry," řekl Malinský.

Rumuni a Bulhaři do ČR nejdou

Rumuni a Bulhaři, kterým se od ledna díky vstupu do EU otevřel pracovní trh, do ČR podle Maška nepřišli skoro žádní. Rumuni hromadně odcházejí do Francie a Portugalska, Bulhaři do Itálie, dodal. Poláci, kteří se umí nejlépe prodat, jsou v Anglii a Belgii.

Svaz proto hodlá s velkými podniky obor popularizovat. Chce dokázat, že děti budou mít práci celý život a mohou pracovat po celé Evropě. Svaz připravil dny otevřených dveří ve vytipovaných stavebních a výrobních firmách. První bude v sobotu 13. října po celé ČR.

Svaz s podniky připravuje i nový model učňovského vzdělávání, podobný francouzskému a německému, kde mají učňové celou výuku zdarma. Tedy nejen samotné učení, ale také stravování, ubytování, knihy a doplňkové kurzy. Tento všeobecný systém připravujeme například se Skanskou a Metrostavem a představenstvu svazu ho předložíme koncem června," řekl Mašek.

Od státu bude chtít, aby výdaje na učně byly daňově uznatelnou položkou, neboť firmy státu pomáhají ve snižování nezaměstnanosti. EU, tedy Evropský sociální fond, na podporu učňovského školství peníze nedává.

"Potřebovali bychom ročně 30 000 učňů všech tradičních profesí, jako je zedník, tesař, klempíř, ale máme jich jen stovky. Učí se jich zhruba třetina, ale většina z nich obory nedokončí anebo odejdou jinam," řekl Mašek.

V oboru se nyní pohybuje 450 000 lidí, z toho 300 000 fyzicky pracuje. "Je to náš odhad. Statistika eviduje jen firmy s více než 20 lidmi, které vykazovaly 220 000 lidí," řekl Mašek. Ze současných 300 000 lidí pracujících na stavbách je šestina až pětina cizinců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám