Hlavní obsah

Česká pošta slíbila odborům zvyšování mezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení České pošty slíbilo odborářům pro příští rok nárůst mezd. Má to více zohledňovat náročnost jednotlivých pracovních pozic. K dalšímu jednání se sejdou začátkem listopadu, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle předsedy největší odborové centrály, Koordinačního odborového výboru České pošty, Karla Koukala bylo páteční jednání zahajovací, a proto nechtěl ani uvést, s jakými představami jednotlivé strany přišly. Pošta je podle něj v platové oblasti nekonkurenceschopná, a proto by měly mzdy růst na všech pozicích, i když připustil, že zřejmě více přidáno by mohly dostat klíčové profese, jako pracovníci na přepážkách nebo řidiči.

„Vývoj mezd musí být zároveň v souladu s aktuálními ekonomickými možnosti podniku. Podmínkou úspěšného výsledku jednání je dosáhnout shody se všemi odborovými organizacemi, protože pouze ta zajistí zaměstnancům lepší výdělkové a pracovní podmínky v budoucnosti,” uvedl Vitík.

Asi 460 pracovníků České pošty z Brna, Olomouce a severní Moravy podle médií hodlá do konce října podat na státní podnik žalobu o dorovnání mezd. Zjistili, že na stejných pracovních místech berou méně peněz než zaměstnanci v Praze, což v rámci jedné firmy zákoník práce výslovně zakazuje.

Pošta zaměstnává zhruba 32 tisíc lidí. Mzdy se na poště zvyšovaly letos v dubnu o 3,85 procenta. Loni uzavřená kolektivní smlouva na příští čtyři roky zároveň zajišťuje i některé dosavadní výhody, jako jsou kratší týdenní pracovní doba a delší dovolená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám