Hlavní obsah

Češi nejsou ochotni za prací dojíždět daleko. Natož se stěhovat

– Praha

Češi se nechtějí za prací stěhovat ani dlouho dojíždět. Kvůli zaměstnání by se nepřestěhovala více než polovina, i kdyby to znamenalo, že budou bez práce. Dojížděním za prací by nadpoloviční většina nechtěla ztratit déle než 30 až 60 minut. Vyplývá to z průzkumu agentury Grafton Recruitment.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Neochota dojíždět za prací, či se dokonce kvůli zaměstnání stěhovat je u českých uchazečů vyšší, než je běžné v jiných zemích,“ uvedl ředitel agentury Jon Hill. Podle něj se tak lidé připravují nejen o širší možnosti kariérního růstu, ale i o lepší finanční ohodnocení a uplatnění v oboru.

Podle průzkumu je čtvrtina Čechů ochotna dojíždět za prací maximálně deset kilometrů, polovina do 40 km a čtvrtina denně i více než 50 kilometrů. Odpovídá tomu i délka času, kterou jsou lidé ochotni obětovat dojíždění. Více než čtvrtina nechce trávit na cestě přes půl hodiny, nadpoloviční většina by denně jezdila 30 až 60 minut a 16 procent i více než hodinu.

Blízkost místa výkonu práce je druhým nejdůležitějším kritériem, podle něhož se Češi rozhodují o přijetí nové pracovní nabídky. Na prvním místě je výše mzdy.

Zajímavostí podle agentury je, že za prací do zahraničí by byla ochotna se na čas odstěhovat téměř polovina dotázaných. Zhruba dvě pětiny lidí by v zahraničí pracovaly maximálně tři měsíce, na dobu do jednoho roku by se vyslání mimo ČR nebránilo 30 procent dotazovaných a na období delší než jeden rok by vycestovala třetina lidí. Průzkum se uskutečnil v srpnu mezi 1830 respondenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám