Hlavní obsah

Češi najdou před Vánocemi práci nejčastěji v obchodu a logistice

Novinky, kil

Nejhledanějšími pozicemi v České republice se před Vánocemi stali řidič a prodavač. Vyplývá to z údajů pracovního portálu ChciPráci.cz.

Foto: Profimedia.cz

První dvě příčky žebříčku deseti nejvyhledávanějších pozic ovládly pozice řidič a prodavač.

Článek

„Češi si dobře uvědomují, že v předvánočním období mají různé obchody, e-shopy, ale i kurýrní služby a dovozci vrchol sezóny a shánějí dodatečnou pracovní sílu,“ vysvětluje Prokop Konopa, tiskový mluvčí portálu ChciPráci.cz. První dvě příčky žebříčku deseti nejvyhledávanějších pozic totiž ovládly pozice „řidič“ a „prodavač“, dvě klíčové profese vánočního podnikání.

Skladníků až dvojnásobek

Zvýšenou poptávku registrují i obory jako je gastronomie nebo logistika. Zvýšený zájem o práci ve skladech nebo v technické či administrativní podpoře je znatelný. Například skladník je v těchto dnech sedmou nejvyhledávanější pozicí. „Celý rok držíme navíc skladové kapacity, které využíváme především ve vánočních měsících. S tím samozřejmě souvisí i zaměstnanci, kteří je obsluhují. Na Vánoce počet zaměstnanců až zdvojnásobujeme,“ říká Radek Ondrášík, marketingový ředitel Parfums.cz, třetího největšího internetového obchodu v České republice .

Poptávku podporuje ekonomický růst

Další profesí, která zažívá předvánoční boom, jsou hlídači. I podnikatelé s menšími obchody si v předvánočním období do svých prodejen najímají lidi, kteří dohlížejí na nenechavce.

V době předvánočního shonu a doručování všech možných dárků je největší poptávka po lidech samozřejmě v obchodu a logistice. „Nejde jen o vánoční trh, ale i dobrou ekonomickou situaci u nás. Jak je vidět, na vánočním trhu se ideálně střetává nabídka s poptávkou, takže jde o výhodné období pro obě strany,“ uzavírá Konopa.

Reklama

Výběr článků

Načítám