Hlavní obsah

Češi mají mezi Evropany vysoké tempo práce, spokojení ale nejsou

BRUSEL

Náročnost práce se v posledních letech zvyšuje v celé Evropě. Podle průzkumu evropské nadace Eurofond patří tempo práce v Česku mezi ty nejvyšší. Náročnější práci a kratší termíny než v Česku mají podle průzkumu pouze obyvatelé severských států – Finové a Švédové. Míra nasazení v zaměstnání ale není u Čechů úměrná jejich spokojenosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s průměrem EU je také mnoho českých pracovníků kontaktováno ohledně pracovních záležitostí mimo pracovní dobu. Řada pracovníků, především z řad managementu, dokonce pracuje po odchodu z práce další 3-4 hodiny doma. Práci jsou schopni podřídit mnohé a nebývá výjimkou, že práci obětují i své osobní volno a v konečném důsledku i rodinný život.

Pracovní nasazení českých pracovníků ale není přímo úměrné jejich spokojenosti jak s finančním ohodnocením jejich práce, tak i s vyhlídkami na kariérní růst.

„Jen každý čtvrtý Čech se domnívá, že má dobré vyhlídky na profesní růst a pouze každý třetí považuje svoji práci za náležitě ohodnocenou,“ uvedl tiskový mluvčí nadace Eurofond Mans Martensson. Tyto hodnoty jsou podle něj hluboko pod průměrem EU.

Reklama

Související články

Workoholismus je zákeřnou nemocí dnešní doby

„Makat od nevidím do nevidím“ - to vnímá většina lidí jako kladné ocenění pracovitého člověka. Tato charakteristika ale může být i definicí nemoci. Přesněji...

Výběr článků

Načítám