Hlavní obsah

Češi a Slováci téměř nejméně z celé EU pracují na částečný úvazek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Češi a Slováci patří v rámci 27 států EU mezi národy, které v nejmenší míře pracují na částečný úvazek. V Česku podíl takových lidí na všech pracujících loni tvořil pět procent, na Slovensku dokonce jen 2,6 procenta. Podle dat dostupných na internetových stránkách Evropského statistického úřadu (Eurostat) to představuje v případě Česka mezi státy EU čtvrtý nejmenší podíl, u Slovenska dokonce druhý nejnižší.

Článek

Hůř než na Slovensku jsou na tom v EU s částečnými úvazky pouze v Bulharsku. Na méně hodin tam loni pracovalo jen 1,7 procenta zaměstnaných. Obecně se dá z údajů Eurostatu vyčíst, že výrazně víc částečných úvazků mají lidé v západní Evropě - tedy ve starých členských zemích "sedmadvacítky". Výjimkou je v tomto směru Řecko s 5,6 procenta.

Pomyslný žebříček pak vedou Nizozemci, kde má větší či menší částečný úvazek 46,8 procenta pracujících. Na dalších místech za ním figurují Německo (26 procent), Británie (25,5 procenta) a Švédsko (25 procent).

Z unijních členských států, které bývaly součástí komunistického východního bloku, má částečný úvazek nejvíc pracovníků v Rumunsku - 10,4 procenta. To je však hluboko pod unijním průměrem, který je více než 18 procent.

Nicméně i v České republice by se situace mohla brzy začít měnit. Po částečných úvazcích totiž stále častěji volají třeba rodiče s malými dětmi. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas by měl na podzim položit na stůl prorodinný balíček návrhů. Ten by měl zavést třeba týdenní otcovskou dovolenou či právě zvýhodnit zaměstnávání starších osob, rodičů malých dětí a postižených na částečné úvazky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám