Hlavní obsah

Boj o zaměstnance začne v Česku přituhovat

– BRNO
ČTK, Kariéra

V Česku by se opět mohly stát skutečností scény z předrevoluční komedie Já to tedy beru, šéfe, kde se konkurenční týmy náborářů přetahovaly třeba o mzdovou účetní. Podle výsledků diskuse odborníků na MSV v Brně bude situace ještě dále přituhovat. Nedostatek kvalifikovaných sil může podle některých ve výsledku způsobit i to, že firmy budou ve svých provozech využívat místo lidí raději stroje.

Článek

V případě, že boj o zaměstnance bude pokračovat, česká práce by mohla být za několik let až neúměrně předražená. Podniky se o pracovníky stále častěji doslova přetahují. Na lovu je nyní příliš mnoho subjektů, staré klasické inzeráty dnes nikoho neosloví a firmy musí mít vlastní speciální metody, míní Hana Krbcová, která řídí lidské zdroje ve společnosti ČEZ. 

Přijde "privatizace učňovského školství"?

Odborníci se většinou shodují, že je potřeba začít od škol. Po revoluci skončila řada podnikových učilišť, firmám připadaly vlastní školy neperspektivní. Ředitel společnosti VÍTKOVICE Jan Světlík navrhl, aby se učiliště vrátila zpět pod firmy. Na MSV mluvil rovnou o privatizaci učňovského školství. Ta by podle něj zajistila dostatek profesí, které podniky aktuálně potřebují.

Vlastní učiliště má třeba Škoda Auto a systém, kdy si od počátku vychovává budoucí zaměstnance, si pochvaluje. Jeden z největších zaměstnavatelů v ČR navíc od letoška uděluje vlastní stipendia pro vysokoškoláky. Studenty si zaváže a má jistotu, že po absolvování nastoupí. Takzvané odložené školné prosazuje i Svaz průmyslu a dopravy. Studenti by pak jakousi půjčku spláceli po ukončení studia.

Se změnami ve školství souhlasí i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Tvrdí ale, že jen školy trh práce nezachrání. Je potřeba dbát na rekvalifikace a změnit sociální systém, aby se lidem vyplatilo pracovat. Firmy se navíc musí snažit i samy, dodávají odborníci.

Peníze už jako motivace nezabírají

Tradičním lákadlem bývají peníze, podle některých je to ale krátkozraké. "Atmosféra a stabilita podniku je daleko důležitější než rozdíl ve mzdách třeba dva tři tisíce. Jednou prostě přijde firma, která nabídne o pár stovek víc," míní personalista Aleš Křížek. 

Rychlý růst platů má i negativa. Pokud růst mezd překročí růst produktivity práce, budou se podniky snažit využívat víc stroje a méně lidi, upozornil personální ředitel Škoda Auto Martin Jahn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám