Hlavní obsah

Advokáti by mohli u soudu do dvou let nosit talár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K povinné výbavě advokátů v soudní síni by měl do dvou let patřit také talár. Taláry jim předepisuje novela zákona o advokacii, kterou sepsalo ministerstvo spravedlnosti a kterou v červnu projedná vláda. Talár si advokáti pravděpodobně budou platit sami.

Článek

"Zvedne to důstojnost obhájců u soudu," uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Právní zástupci obžalovaných chodí jako jediní k soudu v civilu. Jejich pozice je tak prý u soudu oslabena oproti soudcům a žalobcům, kteří talár mají. Ne všichni obhájci však prý krok České advokátní komory vítají.

Zatím není jasné, zda bude advokátní talár obdobou soudcovského, či půjde o originální návrh. Také financování ještě není dohodnuté. "Lze předpokládat, že advokáti budou muset něco uhradit," řekla Chaloupková.

Pokud vše půjde hladce, uniformovaní advokáti by se na soudech mohli objevit na přelomu let 2009 a 2010. Advokátské taláry jsou zavedeny ve většině evropských států. Ani v českých zemích by nebyly úplnou novinkou. Advokáti je nosili už za Rakouska-Uherska a za první republiky, kdy k nim patřil i baret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám