Hlavní obsah

Plzeňská univerzita podporuje vznik studentských firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni se snaží podporovat vznik studentských firem. Takzvané startupy, kterých už je na fakultách přes deset, se zaměřují hlavně na informační technologie a vytváření webových aplikací, zejména pro mladé. Škola chce počet takových firem zvýšit, zpracovala proto metodiku, která upravuje právní a smluvní vztahy.

Foto: ZČU - Kateřina Modrá

Rektor ZČU Miroslav Holeček

Článek

„Projekty přišly vyloženě od studentů a my se jim snažíme pomáhat,” uvedl rektor Miroslav Holeček. Podle něj je systematické provozování startupů teprve na začátku. „Máme na to připravený projekt, můžeme zajistit místnosti. Ale je důležité, aby studenti přišli s nápady,” řekl.

Tým studentů například založil startup GoRest. Firma vyrábí lavičky ze dřeva a kovu, vybavené vytápěním, elektrickými zásuvkami a wi-fi, ale třeba i roletou, díky níž člověk vždy sedí v suchu. Už je instalovala v kampusu ZČU a bude je nabízet firmám, do zoo i do přírody. [celá zpráva]

Podle studenta pátého ročníku Jana Kotory, který se podílí na výrobě laviček, mají rovněž firmy zájem, aby se studenti na produktech podíleli.

Zájem leteckých a námořních společností

Další startup vyvinul aplikaci Ventusky, která umožňuje sledovat počasí, výšky vln i přesné předpovědi v oblastech s hurikány. „Mají o ni zájem letecké nebo námořní společnosti,” řekla mluvčí ZČU Kamila Kolářová. Dále studenti vyrábějí formule a připravují větší startup zaměřený na IT.

Forma spolupráce se ZČU je individuální. „Musíme dbát na to, abychom nebyli obviněni z toho, že nehospodaříme ekonomicky s veřejnými penězi,” poznamenal rektor. Do projektů totiž vstupují náklady, které hradí univerzita, například technika a služby pracovníků, které nelze dát studentské firmě zdarma.

Začínající studentské firmy mohou prostřednictvím ZČU získat dotace EU, šanci mají také u Technologické agentury ČR, která podporuje spolupráci studentů s podniky.

Reklama

Související články

Miliónové nápady mladých tvůrců

Není žádným tajemstvím, že společnost Apple vznikla v garáži. A nakonec to tento americký podnik dotáhl až na jednu z nejúspěšnějších technologických...

Výběr článků

Načítám