Hlavní obsah

Firmy hledají techniky přímo na univerzitě

Novinky,

Potenciální zaměstnavatelé mají zájem o studenty i absolventy Fakulty stavební ČVUT v Praze. Až do loňského roku fakulta vyvěšovala doručené inzeráty na práci tradičně na nástěnce, letos však zřídila kvůli nárůstu pracovních nabídek speciální sekci na svých webových stránkách. Za necelých devět týdnů zveřejnila více než 70 pracovních pozic.

Foto: ČVUT

Fakulta stavební ČVUT v Praze

Článek

Loni firmy na Fakultu stavební ČVUT zaslaly zhruba tři stovky inzerátů pro nové pracovníky.

Zjednodušení komunikace

„Vnímali jsme rostoucí zájem firem i institucí o vzdělané specialisty, chtěli jsme zlepšit přehled o nabídkách práce pro studenty, stejně tak komunikaci s poptávajícími firmami,” uvedl proděkan pro pedagogickou činnost fakulty Jiří Máca.

Dodal, že na stránkách zveřejňují pouze nabídky na práci v oboru.

Spektrum firem hledajících nové zaměstnance mezi studenty a absolventy fakulty je podle ČVUT značně široké. Patří mezi ně například projekční společnosti, realizační firmy a korporace v oblasti stavebnictví, architektonické ateliéry, různé úřady státní správy či stavebně zaměřené školy.

Poptáváni jsou projektanti, architekti, geotechnici, přípraváři, kalkulanti, zeměměřiči, konstruktéři, statici i lidé s mnoha dalšími stavebními specializacemi.

Zaujetí pro obor

„Ze zájmu firem je patrné, že cíleně hledají lidi vystudované v oboru, kteří mají kvalitní profesní základ, a dále si je chtějí firmy samy vychovat. Těm pak nabízejí zajímavý kariérní růst,” doplňuje Máca.

Jeho slova potvrzuje i personální ředitelka stavební skupiny Eurovia CS Erika Kohoutová.

„Na absolventech stavebních oborů si vážíme jejich teoretické odbornosti a nadšení do práce. Stavařina je náročný obor a musí se dělat nejen hlavou, ale i srdcem. U absolventů preferujeme postupný růst. Tímto způsobem se z asistenta stává mistr, stavbyvedoucí, hlavní stavbyvedoucí až ředitel závodu. Hledáme perspektivní a zároveň zdravě ambiciózní absolventy, kteří v sobě mají i trochu pokory, respektují hierarchii a nepotřebují mít všechno hned,” prohlásila.

Ivan Drobný z ateliéru Drobný Architects vyzdvihuje i znalosti v oblasti grafické prezentace a tvůrčí předpoklady, které si studenti během návštěv školních atelierů na fakultě osvojují. Uplatnění nabízí stážistům i absolventům.

„Podle časových možností studentů a jejich zručnosti jim předáváme zakázky od pomocné technické fáze až k jejich vedení a kooperaci se specialisty. Výhledově máme zájem si stážisty podržet i pro trvalý pracovní poměr,” vysvětlil.

Na trhu práce je tedy o technické specialisty z Fakulty stavební ČVUT zájem. Zajímavé pak bývá i jejich finanční ohodnocení. Obecně může být nástupní mzda absolventa techniky až 40 tisíc korun. [celá zpráva]

Další informace lze nalézt na příslušném webu.

Reklama

Související články

Některé pracovní obory spějí k zániku

Nedostatek potřebných profesí řeší firmy různými způsoby. Některé se snaží samy si specializované pracovníky vychovat – například založením vlastního učiliště,...

Mzdy nejvíce rostou absolventům

Po několika letech stagnace či velmi mírného růstu firmy přistoupily k výraznějšímu zvyšování finančního ohodnocení kvalifikovaných zaměstnanců. Vyplývá to...

Veletrh ČVUT přivítá přes 150 firem

Celkem 157 tuzemských i zahraničních firem se 29. března představí studentům ČVUT v Praze, a to v rámci dalšího ročníku veletrhu iKariéra. Společnosti se budou...

Výběr článků

Načítám