Hlavní obsah

Nabídka volných pozic roste, počet zájemců ale klesá

Novinky,

Zatímco nabídka volných pracovních pozic se proti loňsku zvýšila v průměru o 45 procent, počet přihlášek kandidátů o stejnou procentuální hodnotu klesl. Statistiky personální agentury Grafton Recruitment tak potvrzují na jedné straně nedostatek pracovníků a přetlak nabídek, na straně druhé nezájem o nabízené pozice. Firmy tak budou muset změnit jak náborové nástroje, tak nabízené podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Typickým jevem současnosti je nezájem o nabízené pozice.

Článek

Nejméně přihlášek od uchazečů přichází v prosinci, nejvíce v dubnu a poté v lednu a únoru. Z hlediska poptávky firem je nejvytíženější období od září do listopadu, nejnižší vždy na přelomu roku.

Zvýšení nákladů na získání zaměstnance

Otevřených pozic bylo v roce 2015 nejméně v lednu, v roce 2016 v červenci, přičemž růst mezi těmito dvěma měsíci byl téměř dvojnásobný.

Zatímco v roce 2015 připadlo na 100 nabídek v průměru 135 přihlášek, v roce 2016 bylo na 100 nabídek registrováno jen 53 přihlášek. Náklady na získání jednoho kandidáta tím pádem výrazně rostou.

Přizpůsobení náboru

Pokud tak již neučinili, měli by zaměstnavatelé na situaci reagovat změnou formy náboru.

„Nábory se však liší obor od oboru. Například IT experty by měli zaměstnavatelé aktivně vyhledávat přes sociální média a zároveň se zaměřit na spolupráci s univerzitami, dělnické pozice lákat prostřednictvím dnů otevřených dveří, představením kvalitního pracovního prostředí a zajímavých benefitů,“ radí Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.

Stejně tak musí firmy přehodnotit úroveň mezd a nefinančních benefitů. Meziročně došlo k nárůstu mezd o 4,5 procenta. Stále je to však málo. Pro rok 2017 se očekává další zhruba pětiprocentní růst.

Z hlediska benefitů nejde ani tak o navyšování jejich hodnoty, spíše o přesnější cílení. Prosincový průzkum personální agentury Wincott People realizovaný prostřednictvím IPSOS Instant Research ukázal, že více než materiálních benefitů si Češi váží možnosti ovlivňovat svůj volný čas a nalézt rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Personalisté cílí na pasivní kandidáty

Hlad po kvalitních pracovnících, který v současnosti panuje na českém trhu práce, zrodil i fenomén tzv. pasivního kandidáta. Jedná se o kvalifikovaného...

Nejvýhodnější stravenka má hodnotu 109 Kč

Stravenky nadále patří k nejrozšířenějším pracovním benefitům v ČR, dostává je kolem 1,3 miliónu lidí. Poskytuje je přes 70 procent firem, mohou si je totiž...

Výběr článků

Načítám