Hlavní obsah

Z horníků budou programátoři

Právo, kil

V jedné z lokalit dolu Paskov, v Chlebovicích nedaleko Frýdku-Místku, proběhlo unikátní školení. Sedmnáct lidí z těžební společnosti OKD, většinou horníků, se v rámci pilotního projektu společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz, školilo v základech programování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po prvním dnu s programovacími nástroji zvládli zájemci vytvořit jednoduché webové stránky i vlastní piškvorky. Těm, kteří budou chtít svou kariéru v oblasti IT rozvinout, LMC zajistí navazující školení, díky němuž za několik měsíců mohou začít programovat. Těm nejlepším navíc nabídne stáž.

Zatímco v dolech práce ubývá, v oblasti informačních technologií je jí stále více. V současnosti je na severu Moravy v IT přes 300 otevřených pozic, řada firem tu navíc otevírá své nové pobočky a zvyšuje počet příležitostí pro vývojáře v kraji.

Nikdo nemá jistotu práce v oboru

„Pokud už naši zaměstnanci opouštějí doly, obvykle směřují do výroby v dalších průmyslových podnicích. Nicméně možnost přesměrovat naše pracovníky do takového oboru, jako je IT, nám přijde natolik snová, že jsme tuto myšlenku rádi podpořili,“ vysvětluje Markéta Klopcová z Nové šichty, programu společnosti OKD pro umístění propouštěných horníků.

„Nikdo z nás nemá jistotu, že bude celý život pracovat v oboru, který před léty vystudoval. Řada profesí a činností zaniká, některé přebírají nové technologie, jiná povolání naopak neustále vznikají. Trend je jasný. Dnes nepotřebujeme tolik horníků, zato lidí v IT máme velký nedostatek. Chceme ukázat, že posun tímto směrem je možný prakticky v jakémkoli věku a z jakéhokoli předchozího zaměření,“ vysvětluje pozadí projektu Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC.

Reklama

Výběr článků

Načítám