Hlavní obsah

Šance na uplatnění letních brigádníků rostou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o letní brigádu se mohou těšit na lepší výdělek. Nedostatek pracovních sil totiž zvyšuje mzdy, což může platit i pro brigádníky. Firmy si pracovníků cení, v letních měsících jsou navíc vždy potřeba, nejen kvůli dovoleným. Ale zdaleka ne na každého brigádníka čeká nenáročná administrativní práce, kterou by si představoval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Největší zájem mezi brigádníky je o nenáročné administrativní práce v kancelářích. Těch však není mnoho. Firmy hledají lidi do výroby, na stavby, do restaurací a také do call center. Brigádníky si rádi najmou zemědělci, sezónní práci nabízejí také firmy v zahraničí,“ vysvětluje Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McRoy Czech.

Sto korun za hodinu

Konkrétní odměny se liší podle oboru a regionu. Není problém sehnat brigádu s odměnou 100 korun za hodinu.

„Platí to především pro větší města, v hlavním městě čekáme ještě větší růst mezd pro sezónní pracovníky,“ doplnil Tomáš Surka.

Zájem o práci mívají v letních měsících studenti vysokých i středních škol. Někteří si letní brigádu hledají sami zasíláním životopisu přímo vytipované společnosti či přes známé.

Pro studenty je nejjednodušší dohoda

Pro zaměstnavatele a studenty je během letních brigád nejvýhodnější uzavřít dohodu o provedení práce. Při výdělku do 10 000 Kč a odpracování maximálně 300 hodin se nemusí odvádět za letní posilu zdravotní a sociální pojištění. Brigádník zaplatí pouze 15procentní daň.

Sezónní práce v zahraničí lze najít na internetu a většinou se jedná o práci v zemědělství (farmy, česání ovoce) nebo v gastronomii.

Především pro studenty jsou vhodné takové brigády, při nichž vylepší své znalosti cizích jazyků a prohloubí své praktické dovednosti ve studovaných oborech.

Reklama

Související články

Brigády už nejsou jen letní záležitostí

Firmy se v létě perou o brigádníky. Je jich nedostatek, zatímco volných míst přibývá. Velkou poptávku po sezónních pracovnících hlásí zaměstnavatelé z oboru...

Výběr článků

Načítám