Hlavní obsah

Nad daněmi trávíme příliš mnoho času

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den daňové svobody, který dlouhodobě připadá na červen, dělí rok do dvou částí, a sice do té, kdy vyděláváme na stát, a do té, kdy pracujeme sami na sebe. Konkrétní den se však může odlišovat podle metodiky výpočtu. Podle Jiřího Medřického ze společnosti Baker Tilly lze konstatovat, že díky růstu ekonomiky se doba, kdy pracujeme na pokrytí státních výdajů, o něco zkracuje.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli změnám v daňovém systému neustále narůstá objem času, který musí podnikatelé nad agendou trávit.

Článek

Zároveň ale připomíná, že je vhodné podívat se na daňové zatížení i z jiného pohledu. „Den daňové svobody je dobrý ukazatel pro mezinárodní srovnání, je ale dobré vzít v potaz také časovou náročnost, která se pojí s daňovými zákony. Kvůli změnám v daňovém systému prakticky neustále narůstá objem času, který musí podnikatelé agendou trávit, což s sebou přináší mimo jiné i vyšší finanční náklady,“ připomíná Medřický.

Ve srovnání s ostatními jsme na tom bledě

Přestože počet hodin mírně klesá, srovnání s ostatními zeměmi nevypadá příliš lichotivě. Přitom nastavení daňového systému má jednoznačně přímý dopad na podnikání v České republice. „Jednoduchý daňový systém a rozumně nastavené daně s naprostou jistotou kladně ovlivní podnikání u nás a napomohou tak dalšímu ekonomickému rozvoji. Nehledě na to, že země bez komplikovaného daňového systému spíše nalákají investory,“ dodává Jiří Medřický.

Porovnání počtu hodin věnovaných daňové agendě v roce 2015 a 2016

Stát2015 (počet hodin)2016 (počet hodin)
Česko413405
Německo218218
Polsko286271
Slovensko207188
Dánsko130130

Údaje: Světová banka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám