Hlavní obsah

Prezident Zeman: Rozvoj Olomouckého kraje brzdí nedostatek pracovníků a mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší brzdou hospodářského rozvoje Olomouckého kraje je podle prezidenta Miloše Zemana nedostatek kvalifikovaných pracovníků a nízké mzdy. Prezident to prohlásil při příležitosti zahájení své třídenní návštěvy Olomouckého kraje.

Foto: Peřina Luděk, ČTK

Prezident Miloš Zeman s majitelem firmy Meopta-optika Paulem Rausnitzem.

Článek

"Vaším problémem už není nezaměstnanost, i když je nad průměrem republiky, ale není už hrozivá. Problémem je spíše nedostatek kvalifikovaných pracovních sil," uvedl Zeman. Firmy, které se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, by si podle něj měly založit vlastní učiliště, střední školu nebo vysokou školu. V nich pak mohou vychovat nové odborníky.

Minimálně poskytnout stipendia

"Když podnik neudělá ani jedno, ani druhé a ani třetí, tak by měl aspoň poskytovat stipendia," řekl Zeman při návštěvě společnosti Meopta-optika v Přerově. V podmínkách pro udělení stipendia může firma podle prezidenta studenty zavázat k tomu, aby v podniku, který jim finanční podporu vyplatil, po ukončení studia určitou dobu pracovali.

„Stipendia mohou zvýšit zájem o studium technicky zaměřených oborů. Pochybuji, že v humanitních oborech budou vypisována vysoká stipendia, takže to dává výhodu technickým oborům, protože podniky jsou zpravidla bohatší než knihovny, muzea a podobně," uvedl Zeman.

Sehnat nové pracovníky je problém

Generální ředitel Meopty-optiky Vítězslav Moťka připomněl, že nezaměstnanost je poměrně nízká a podniky začínají mít velké problémy sehnat nové pracovníky. "Dochází k tomu, že firmy, přestože vyráběj různé výrobky, si tak začínají v této oblasti konkurovat," upozornil.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků podle Moťky limituje růst firem. "My bychom mohli mít ještě víc zakázek, ale narážíme právě na to, že už nemáme odborníky," prohlásil Moťka. Meopta-optika, která zaměstnává zhruba 2500 lidí, už stipendijní programy nabízí a osvědčily se jí.

Kraj zaostává v průměrných mzdách

Olomoucký kraj podle prezidenta Zemana navíc z pohledu průměrné mzdy zaostává za ostatními regiony téměř o 4000 korun. "Samozřejmě je náš společný zájem, aby se růst průměrné mzdy zvýšil nejen ve veřejném sektoru, ale zejména v podnikatelském sektoru," řekl Zeman. Za dobrý počin považuje plán krajského úřadu a přerovské radnice na vybudování nové průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkové základny v Bochoři u Přerova. "Budu se snažit, aby některé zahraniční investice byly směrovány právě do Olomouckého kraje," slíbil Zeman.

Nezaměstnanost v České republice se v dubnu snížila z březnových 6,1 procenta na 5,7 procenta. Olomoucký kraj přes určitý pokles v dubnu vykázal pátou nejvyšší nezaměstnanost v Česku, a to 6,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám