Hlavní obsah

Česká studentka zabodovala na vědecké soutěži v americkém Phoenixu

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barbora Čechová vybojovala na „olympiádě“ vědeckých talentů Intel ISEF v americkém Phoenixu v konkurenci vědeckých talentů z celého světa čtvrté místo v oboru biochemie za projekt studia jednoho z lidských proteinů. Hlavní cenu Gordona E. Moorea dotovanou pětasedmdesáti tisíci dolarů obdržel osmnáctiletý kanadský student Austin Wang za vývoj mikrobiálních palivových článků, jež přeměňují organický odpad na elektřinu.

Foto: archiv Intel

Českou výpravyu tvořilo celkem sedm mladých vědců, Barbora Čechová třetí zleva.

Článek

„Helikáza Rothmund-Thomsonova syndromu a její DNA vazebné preference“ – tak zní název projektu studentky Barbory Čechové, za který si odváží čtvrté místo z celosvětového finále soutěže Intel ISEF 2016. Biochemie byla jednou z dvaadvaceti kategorií, ve kterých soutěžili středoškolští studenti ze 77 zemí. Při slavnostním vyhlášení vítězů v arizonském Phoenixu Barbora Čechová z Brna uspěla nejlépe z české výpravy, kterou tvořilo celkem sedm mladých vědců.

Splnil se jí sen

„Dostat se na Intel ISEF byl můj největší sen už dlouho a nikdy jsem si nemyslela, že se mi splní. Je neuvěřitelné, že se tolik chytrých lidí z různých koutů světa sejde na jednom místě s mnoha nápady jak zlepšit svět a objevit neobjevené. Konkurence ale bude určitě veliká, proto beru jako úspěch už to, že na Intel ISEF mohu jet,“ uvedla ještě před cestou Barbora Čechová, maturantka gymnázia Matyáše Lercha v Brně.

V porotě byli nositelé Nobelovy ceny

Největší celosvětová soutěž v oboru vědy a techniky určená pro studenty středních škol, kterou od roku 1950 organizuje Společnost pro vědu a veřejnost, jejímž je Intel partnerem od roku 1997, představuje pro setkávání dorůstající vědecké elity ideální platformu. „Například mezinárodní porotu tvořilo více než 1000 vědeckých špiček včetně několika držitelů Nobelových cen,“ říká Pavel Svoboda ze společnosti Intel, který je za Intel ISEF odpovědný.

Celkem sedmnáct set účastníků

Ročník 2016 Intel ISEF představil vice než 1 700 mladých středoškolských studentů. Přibližně 600 studentů získalo ceny a stipendia za inovativní výzkum, včetně 22 vítězů jednotlivých kategorií. Každý z nich získal prémii 5 000 dolarů. Nadace společnosti Intel rovněž uděluje cenu 1 000 dolarů jejich škole a soutěži, již reprezentují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám