Hlavní obsah

Nezaměstnanost je na dvacetiletém minimu

Novinky, kil

Míra nezaměstnanosti podle statistických dat klesla meziročně o 1,6 procentního bodu na 4,1 procenta. Nižší nebyla ani v předkrizovém roce 2008, kdy se pohybovala v rozpětí od 4,3 do 4,7 procenta. Poprvé od roku 1993 tak má v České republice příjem ze zaměstnání nebo podnikání přes pět milionů lidí.

Foto: Profimedia.cz

Firmám chybějí nejen kvalifikovaní pracovníci, ale i zaměstnanci v dělnických profesích.

Článek

Nezaměstnanost v současné době klesá i jinde v Evropě - v Evropské unii jako celku spadla na 8,8 procenta, což je nejméně od roku 2009, rekordmany jsou Česko a Německo.

„Rekordně nízké hodnoty nezaměstnanosti jsou dobrou zprávou pro zaměstnance, horší pro podniky, které se obávají, že nedostatek pracovníků zbrzdí jejich rozvoj," varuje Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

Zvláště v regionech s nízkou nezaměstnaností už podle ní firmám chybějí nejen kvalifikovaní pracovníci a specialisté, jak tomu bylo ještě počátkem roku, ale i zaměstnanci v dělnických profesích. Podle dat z pracovního portálu Profesia.cz je v současné době největší poptávka po dělnících ve výrobě a pracovnících v gastronomii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám