Hlavní obsah

Vláda chce uzákonit zákaz postihu zaměstnanců, kteří oznámí korupci

V Česku by v budoucnu mohl platit zákaz postihů zaměstnanců státu i firem, kteří oznámí podezření na korupci. S ochranou takzvaných whistelblowerů (pískačů) počítá návrh, který připravil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Někteří lidé pohlížejí na oznamovatele jako na udavače, těmi ale whistelbloweři rozhodně nejsou.

Článek

"Oznamovatelé protiprávního jednání, ačkoli jednají v dobré víře a ve veřejném zájmu, mnohdy čelí legálním i nelegálním sankcím ze strany zaměstnavatele, a jsou tak pro svoje obecně prospěšné činy existenčně ohroženi ztrátou zaměstnání a dalšími postihy," uvedl ministr Dienstbier v podkladech pro vládu.

Zlepšit pozici oznamovatelů

Podle navrhovaného materiálu je třeba "zranitelnou pozici" oznamovatelů zlepšit, přispělo by to k potírání korupčních praktik a odhalení finančních ztrát, ohrožení životního prostředí či zdraví. K uzákonění ochrany oznamovatelů korupce se vládní strany zavázaly v koaliční dohodě. Návrh měl Dienstbier předložit už loni. Požádal ale o prodloužení termínu, což zdůvodnil složitostí problematiky.

Nová pravidla by měla ochránit oznamovatele před odvetou těch, jejichž činnost ohlásil nebo kterým kvůli oznámení vznikla újma. Měla by zabránit propuštění, znevýhodňování v práci, skončení služebního poměru či kárným opatřením.

Čelí nařčení z udavačství

Česká pobočka organizace Transparency International (TI) prosazuje ochranu whistleblowerů bez ohledu na jejich pozici a také možnost utajení jejich identity, a to například díky anonymnímu podání. Měli by mít i přístup ke specializovanému právnímu poradenství. Podle dřívějšího vyjádření TI někteří Češi pohlížejí na oznamovatele jako na udavače, těmi ale whistelbloweři rozhodně nejsou. „Naopak společnosti prospívají a je potřeba je chránit,“ uvedla TI. Podle průzkumu by 49 procent lidí od nahlášení korupce odradila právě obava z odvetných opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám