Hlavní obsah

Poradna: Pozdní příchod do práce z důvodu sněhové kalamity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo má to štěstí, že bydlí v docházkové vzdálenosti od zaměstnání. Většina zaměstnanců musí dojíždět – ať již prostředky hromadné dopravy nebo vlastním autem, na kole apod. Zejména zimní počasí může cesty do zaměstnání zkomplikovat. Mohou však být zaměstnanci za pozdní příchod způsobený sněhovou kalamitou se strany zaměstnavatele nějak postiženi?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dojíždím do zaměstnání vlakem. Minulý týden měly vlaky z důvodu sněhové kalamity velká zpoždění. Proto, i když jsem vyrazila dříve než obvykle, dorazila jsem ve dvou dnech do práce pozdě. Šéf mi řekl, že pokud se to bude ještě jednou opakovat, tak mě vyhodí. Má na to právo?

Cesty do zaměstnání

Jednou ze základních povinností zaměstnance je, aby do práce dorazil včas – tedy aby byl na začátku pracovní doby připraven na pracovišti konat práci. Pozdní příchody představují porušení povinností zaměstnance, které může vést v případě jejich opakování až k ukončení pracovního poměru výpovědí.

Pozdní příchody však budou podle okolností ve většině případů považovány za méně závažné porušení povinností. Výpověď za méně závažné porušení povinností (tedy i za pozdní příchody) je pak možné dát zaměstnanci až poté, co své povinnosti poruší alespoň 3x. Navíc musí být zaměstnanec na možnost výpovědi zaměstnavatelem předem písemně upozorněn.

Překážky v práci na straně zaměstnance

Ne každý pozdní příchod či nepřítomnost na pracovišti ale představují porušení povinností. Zákoník práce počítá s tím, že během pracovního poměru nastávají situace, které způsobí, že zaměstnanec nemůže pracovat z omluvitelných důvodů, které vznikly na straně zaměstnance (a to bez ohledu na to, zda je zaměstnanec způsobil či nikoli). Takové situace označujeme jako překážky v práci na straně zaměstnance.

Komplikace v dopravě

Mimořádné situace, jako je například sněhová kalamita, se v dopravě bohužel objevují a je prakticky nemožné se jim vyhnout. Pokud tyto mimořádné situace způsobí nepředvídané přerušení dopravního provozu (uzavírku silnic) nebo nepředvídané zpoždění hromadného dopravního prostředku (vlaku), bude se jednat o překážku v práci na straně zaměstnance.

Zaměstnanci za dobu překážek v práci na jeho straně, které byly způsobeny nepředvídatelnými komplikacemi v dopravě, nepřísluší náhrada mzdy. Absence způsobená těmito důvody je však omluvená a nemůže být posouzena jako porušení povinnosti zaměstnance (pokud zaměstnanec o vzniku překážky zaměstnavatele řádně informoval).

V tomto směru je na místě upozornit, že komplikace musí být nepředvídatelné. Pravidelně se opakující ranní zácpa na silnici nebo předem avizovaná výluka hromadné dopravy tedy nebudou považovány za překážku v práci a pozdní příchod způsobený těmito vlivy bude porušením povinností zaměstnance.

Shrnutí

Z vašeho dotazu vyplývá, že pozdní příchody byly způsobeny potížemi v dopravě v důsledku sněhové kalamity – tedy nepředvídatelnými mimořádnými okolnostmi. Zaměstnavatel by proto měl vaši nepřítomnost v práci omluvit a výpověď z pracovního poměru by vám z tohoto důvodu neměla hrozit. Na druhou stranu vám však za dobu vaší nepřítomnosti v zaměstnání nepřísluší nárok na mzdu.

Odpovídal David Borovec z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám