Hlavní obsah

Kuřáků marihuany mezi zájemci o práci přibývá

Novinky, kil

Personalisté zjišťují, že přibývá uchazečů o zaměstnání, kteří mají zkušenosti s drogami, jako jsou pervitin či marihuana. Část to přizná osobně, jiní neprojdou testy, které stále více firem jako podmínku přijetí do zaměstnání užívá. Některé společnosti své zaměstnance v průběhu pracovního procesu namátkově testují.

Foto: Profimedia.cz

Kouření marihuany ovlivňuje centrální nervovou soustavu a mohlo by zapříčinit úraz.

Článek

„Firmy zavádějí testování na drogy u uchazečů o práci stále častěji, týká se to už všech regionů České republiky. Zejména se jedná o automobilový sektor,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Sem tam si dá „špeka“

„U nás v Liberci jsme zjistili, že dva z deseti uchazečů o práci přiznali občasné kouření marihuany,“ říká Vojtěch Suchý, job manager rovněž ze společnosti McROY Czech. „Dám si sem tam jednoho ‚špeka‘. Jsem čistej, akorát jsem si včera zahulil,“ přiznávají s klidem, jako by o nic nešlo. Výjimečně se také stane, že uchazeč je pozitivní na metamfetamin (pervitin).

Uvedená skupina lidí se spíše hlásí na dělnické profese, například na pozice operátorů výroby. Jedná se o uchazeče s nedokončeným středoškolským vzděláním. Personalisté je nabírají na místa, kde se pracuje na robotických zařízeních nebo v taktu na lince.

Hrozí nebezpečí pracovního úrazu

„THC přítomné v marihuaně ovlivňuje centrální nervovou soustavu a mohlo by zapříčinit úraz. Tito lidé jsou méně soustředění, může docházet k vizuálním a sluchovým halucinacím. U pervitinu je riziko ještě vyšší. Žádná společnost nechce zbytečně riskovat, a proto si dává jako podmínku přijetí negativní drogový test,“ doplňuje Suchý a dodává, že první dotaz padne už zhruba po dvaceti minutách vstupního pohovoru. Je-li odpověď pozitivní, uchazeč není zařazen do dalšího kola výběrového řízení.

Řada firem také dělá namátkové kontroly svých zaměstnanců. „Pokud kontrolu někdo odmítne podstoupit, má se za to, že je pozitivní, a je s ním ukončen pracovní poměr,“ zdůrazňuje Vojtěch Suchý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám