Hlavní obsah

Češi jsou devátí nejšťastnější zaměstnanci na světě

Právo, kil

Společnost Universum provedla rozsáhlou studii spokojenosti zaměstnanců podle jednotlivých zemí a odvětví. V průzkumu s názvem The Global Workforce Happiness Index (Globální index štěstí pracovníků) se Česká republika umístila v první desítce. Průzkumu se účastnilo celkem 250 000 profesionálů z 55 zemí světa. V samotném Česku jich bylo 2740. A jaké jsou výsledky?

Foto: Profimedia.cz

Firmy by měly věnovat zvýšenou pozornost spokojenosti svých zaměstnanců.

Článek

Nejšťastnější zaměstnance najdete v Belgii, Norsku a na Kostarice, nejméně šťastní jsou naopak v Maroku, Nigérii a v Japonsku. Česko si nevede zle. Ve srovnání s dalšími zeměmi, v nichž byl průzkum proveden, jsme se na žebříčku spokojenosti umístili na 9. příčce.

Češi jsou hlavně loajální

Ze tří základních oblastí (loajalita, spokojenost a doporučení zaměstnavatele přátelům), které jsou důležité pro sestavení uvedeného žebříčku, je ČR nejsilnější v oblasti loajálnosti zaměstnanců, tedy ochotě setrvat v zaměstnání v blízké budoucnosti. Některé faktory může ovlivnit sám zaměstnavatel (výše platu, kariérní posun a podobně), jiné, jako např. makro-ekonomické podmínky, zpravidla ne.

Proč zjišťovat štěstí zaměstnanců

V současné době firmy investují vysoké náklady do náboru, a je pro ně tudíž rozhodující, aby si získané talenty dokázaly udržet. Proto by měly věnovat zvýšenou pozornost spokojenosti svých zaměstnanců, a tak snížit jejich fluktuaci.

„Z naší studie vyplývá, že ne vždy platí, že nejbohatší národy mají nejšťastnější zaměstnance (např. USA jsou v žebříčku až na 30. místě, Velká Británie na 29. místě). Je proto důležité zjistit, co vede vlastní zaměstnance k hledání jiné práce,“ připomíná Irena Rákosová, koordinátorka společnosti Universum v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám