Hlavní obsah

Firmy nemohou nařizovat zaměstnancům mlčenlivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy nemohou nařizovat svým zaměstnancům mlčenlivost o věcech, s nimiž se seznámí při výkonu povolání. Některým přitom za prozrazení informací hrozí propuštění ze zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

V soukromé sféře povinnost mlčenlivosti stanovena není.

Článek

Nařizovat podle ombudsmanky Anny Šabatové nic nelze, protože mlčenlivost musí být zakotvena v pracovní smlouvě nebo v dohodě mezi zaměstnavatelem a pracovníkem.

Informace o výuce byly tajné

V uplynulých dnech požádal veřejnou ochránkyni práv o pomoc učitel z jedné soukromé školy. Jeho zaměstnavatel přijal pracovní řád, v němž zaměstnancům sdělil, že informace, s nimiž se seznámí v zaměstnání, jsou tajné, a pokud je někdo z nich zveřejní, může být propuštěn ze zaměstnání. Muž se obrátil na inspektorát práce.

Postup školy byl neoprávněný

Inspektoři sice dospěli k závěru, že postup vedení školy je neoprávněný, žádné kroky ale nepodnikli. „Měli sjednat nápravu. Jinými slovy, měli zaměstnavatele navštívit, řád zkontrolovat a nařídit, aby z něj odstranil ustanovení o mlčenlivosti,” vysvětlila mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Ombudsmanka doporučila tento postup po stížnosti muže inspektorům práce.

Mlčenlivost jen ve veřejné správě

Ochránkyně poukázala na fakt, že podle zákoníku práce se povinná mlčenlivost vztahuje pouze na zaměstnance veřejné správy. V soukromé sféře taková povinnost stanovena není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám