Hlavní obsah

Hospodářská komora odmítá zvyšování minimální mzdy

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální mzda, zákoník práce a další instrumenty k „ochraně“ zaměstnanců jsou v ČR politicky zneužívány, proto se musí odpolitizovat. Hospodářská komora ČR ve svém prohlášení vyjadřuje nesouhlas s dalším navýšením minimální mzdy, tentokrát o 1600 Kč, jak to navrhují odbory, aniž by byly vyhodnoceny dopady na zaměstnanost.

Foto: Profimedia.cz

Stanovování minimální mzdy je potřeba podle HK odpolitizovat.

Článek

„Firmy nejlépe vědí, kdy mohou a kdy nemohou svým zaměstnancům přidat na mzdách, a samy svým zaměstnancům také na mzdách přidávají. Další takové plošné a skokové zvyšování minimální mzdy navíc podváže možnost firem nabírat nové zaměstnance,“ upozorňuje prezident komory Vladimír Dlouhý.

Lidi nahradí stroje

Kvůli dalšímu skokovému zvýšení minimální mzdy může podle něj dojít i k propouštění některých zaměstnanců a jejich nahrazení stroji, což se často týká právě pracovníků s nejnižšími platy – příkladem je zavádění automatických pokladen.

Hospodářská komora ČR je proto přesvědčena, uvádí se v prohlášení, že se v procesu navyšování mezd stát musí opírat o relevantní data, která pomohou vyhodnotit dopady uplynulého zvýšení minimální mzdy, a o jejím dalším navyšování rozhodoval až na základě řádné analýzy budoucích dopadů. Zvyšovat minimální mzdu bez solidního vyhodnocení dopadů na zaměstnanost tak údajně škodí právě zaměstnancům pobírajícím minimální mzdu.

Odpolitizovat minimální mzdu

„Stanovování minimální mzdy je potřeba také už odpolitizovat a nastavit nový způsob jejího určování, a to ve vztahu k reálnému výkonu národní ekonomiky a s ohledem na budoucí vývoj hospodářství, nikoli jen pomocí zpětných ukazatelů, jako je tomu dosud,“ uvádí se v prohlášení Hospodářské komory ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám