Hlavní obsah

Jen necelá pětina Čechů si splní své sny

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod nového roku je spojený s předsevzetími a plány do budoucna. Lidé si v tomto období často určují nové cíle a stanoví si cesty k jejich dosažení. Daří se ale Čechům dostát svým předsevzetím?

Foto: Profimedia.cz

Přelom roku svádí k tomu, abychom si vytyčili nové cíle i cesty k jejich dosažení.

Článek

Nový průzkum agentury Ipsos pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika, provedený letos v listopadu u příležitosti Dne bez dluhů, ukazuje, že jen necelá pětina populace si zcela splní svá přání.

Mnozí zůstávají v polovině cesty

Většina lidí přiznává, že mají v životě sny, které by si rádi splnili. Každý druhý člověk (51 %) má pocit, že se mu daří splnit si svá předsevzetí nejvýše z poloviny. Tento názor zastává více žen (57 %) než mužů (46 %).

Pětina lidí (22 %) přiznává, že se jim většinu toho, co si přáli, nepodařilo splnit. To se týká převážně lidí ve věku nad 50 let se základním vzděláním, kteří v důsledku ztráty obživy už někdy zažili obavy o svou finanční situaci a myslí si, že spoření vyžaduje velké úsilí.

Dobrý pocit z úspěšně prožívaného života má jen necelá pětina (17 %) Čechů. Spokojenost s tím, jak se jim daří plnit si své sny a přání, projevili především muži s vysokoškolským vzděláním, kteří nikdy neměli obavy o svou finanční situaci, mají dobré postavení a myslí si, že šetřit peníze nevyžaduje prakticky žádné úsilí.

Nejspokojenější jsou na Liberecku

„Výsledky průzkumu ukazují, že finanční zázemí výrazně ovlivňuje spokojenost v životě. Dobrý pocit ze splněných snů mají podle našeho průzkumu lidé, kteří nemusí dnes a denně řešit finanční a existenční starosti a dokáží vytvářet úspory. Naopak pocitem nesplněných přání trpí lidé čelící finančním problémům,“ vysvětluje Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

Nejvíce lidí, kteří pociťují uspokojení ze svého života a myslí si, že se jim daří plnit si svá přání, žije v Libereckém kraji (30 %). Naopak nejvíce „nespokojenců“ žije v Jihočeském a Ústeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám