Hlavní obsah

Jak požádat před koncem roku o vyšší plat

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr roku bývá často spojen s bilancováním a nejednoho z nás napadne, zda právě teď není ten vhodný čas požádat o zvýšení platu. Jak by měl zaměstnanec při žádosti o navýšení mzdy správně postupovat? A na jaké argumenty je lepší zapomenout?

Foto: Profimedia.cz

Reálné je navýšení v řádu pěti až deseti procent.

Článek

„Důležité je přijít se svou žádostí ve chvíli, kdy se firmě daří, nebo alespoň nestagnuje. Těžko lze totiž očekávat, že společnost bude zvyšovat platy, když právě propouští pracovníky a ztrácí zákazníky,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Prokažte zásluhy

Větší šance na zvýšení platu má podle něj zaměstnanec, který má za sebou nějaký úspěch. „Správným okamžikem může být úspěšné dokončení velkého projektu, získání nového klíčového zákazníka nebo zvýšení kvalifikace,“ připomíná Surka.

Připravte si argumenty

Před samotným jednáním je dobré se připravit na to, že se nadřízený bude ptát, proč si dotyčný zaměstnanec myslí, že si zaslouží vyšší ohodnocení. „Při jednání o vyšším platu zmiňte dobré dlouhodobé výsledky či úspěšné projekty. Přijít s žádostí je možné například po zavedení zlepšováku nebo ve chvíli, kdy vám přibude pracovních povinností,“ radí Surka.

Nezmiňujte vlastní potřeby

Na druhé straně co vám při vyjednávání o navýšení mzdy nepomůže, je argument, že kolegové berou víc nebo že vám náhle vzrostly rodinné výdaje. Tyto záležitosti totiž nesouvisí s vaším pracovním výkonem. „Zaměstnavateli není ani vhodné vyhrožovat odchodem, pokud ke zvýšení nedojde, lepší je vždy snažit se jednat a vystupovat profesionálně,“ připomíná Surka.

Jak velké zvýšení?

O kolik peněz navíc si může zaměstnanec říct? „Obecné pravidlo říká, že reálné je navýšení v řádu pěti až deseti procent. Větší přidání není příliš pravděpodobné, na druhou stranu k němu může dojít v případě, že zaměstnance například povýší či se zásadně změní jeho zodpovědnosti,“ zdůrazňuje Surka.

Zůstaňte pozitivní

Když nadřízený zvýšení platu odmítne, vyplatí se zůstat pozitivní a hlavně udržet racionální myšlení. „Je dobré si vyslechnout důvody, proč žádosti není možné vyhovět, a zkusit si nastavit cíle nebo podmínky, za jakých by to naopak šlo. Vždyť není všem dnům konec,“ uzavírá Tomáš Surka z McROY Czech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám