Hlavní obsah

Rok 2016 bude pro zaměstnavatele zlomový

Právo, kil

Růst české ekonomiky s novými investičními projekty, ať už ve výrobě, v IT či ve sdílených podnikových službách naznačuje, že příští rok nebude na trhu práce jednoduchý. Nepůjde přitom o problém najít zaměstnání, ale o velkou konkurenci mezi firmami a jejich boj o zaměstnance.

Foto: Profimedia.cz

V technických oborech chybějí už dnes tisíce zaměstnanců.

Článek

Dle odhadů personální agentury Grafton Recruitment se prohloubí nedostatek kvalifikovaných pracovních sil především v IT, ve strojírenství pak nebude dostatek ani pracovníků bez kvalifikace. Pokud chtějí zaměstnavatelé uspět, musí změnit přístup, ať už jde o náborové taktiky, nebo o nabízené podmínky.

Firmy musejí revidovat svůj přístup k náboru zaměstnanců i nabízené podmínky

Již letošní situaci na trhu práce charakterizoval výrazný pokles nezaměstnanosti. Obecná míra nezaměstnanosti ve 3. čtvrtletí 2015 dokonce klesla pod hranici šesti procent (5,9 %), což představuje proti roku 2014 snížení o více než jeden procentní bod. Nižší byla míra nezaměstnanosti v posledních letech pouze na vrcholu ekonomického růstu v roce 2008 (4,3 %.

Chybí kvalifikované síly

„Letos měly s hledáním pracovníků problémy především firmy z automobilového průmyslu, ze strojírenství a z informačních technologií. Ve všech těchto oblastech se jednalo především o nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Dostupné údaje však ukazují, že rok 2016 se ponese ve znamení nedostatku nejen vysokoškolsky vzdělaných lidí technického zaměření, ale i nekvalifikované pracovní síly, protože nezaměstnanost bude klesat dál,“ uvedl Jon Hill, ředitel agentury Grafton Recruitment.

V technických oborech podle něj už dnes chybí tisíce zaměstnanců, přitom technické univerzity ročně opouští jen 18 000 absolventů. „Studenti by tedy měli řešit své další kariérní možnosti už při volbě studia,“ zdůrazňuje Hill.

Nutná změna přístupu

Situace na trhu práce naznačuje, že firmy musejí revidovat svůj přístup k náboru zaměstnanců i nabízené podmínky, protože jen ti nejpružnější budou schopni získat kvalitní pracovní sílu. Již nyní některé obory, především IT, vyžadují odklon od standardní inzerce pracovních pozic a přechod k práci s takzvanými pasivními kandidáty – tedy těmi, kdo aktuálně práci nehledají. Ke slovu se tak i v náboru pracovních sil dostávají moderní technologie.

„Když už je objevíte, musíte je zaujmout. A to nejen aktivním a rychlým jednáním, ale i nabízenými podmínkami,“ komentuje situaci Jon Hill s tím, že řada oborů už k přehodnocení finančních i nefinančních benefitů přistoupila, mezi nimi například segment sdílených podnikových služeb.

Nejžádanější profese

Nejžádanějšími profesemi byli v roce 2015 vývojáři informačních technologií, konstruktéři a výrobní dělníci. Společnost Grafton Recruitment nyní v těchto pozicích poptává až o 30 % více pracovníků než v uplynulých třech letech, a očekává, že v roce 2016 tato poptávka vzroste o dalších 5–10 %.

Nedostatek expertů je pak cítit i v oblasti sdílených podnikových služeb, kde je nutností velmi dobrá jazyková vybavenost pracovníků. Pro srovnání: v roce 2014 se nejhůře hledali a obsazovali softwaroví vývojáři a pak pracovníci z oblasti obrábění kovů, například CNC operátor či svářeč.

Nejlépe placené profese

Nejlépe placenými pozicemi, které letos společnost Grafton Recruitment obsadila, byly podle Hilla ředitel vývoje IT (180 000 Kč), ředitel centra sdílených podnikových služeb a ředitel výroby. V loňském roce byla nejlépe honorovanou pozice finančního ředitele se mzdou 130 000 Kč. Nejneobvyklejší pozicí, pro niž letos agentura hledala uchazeče, byl pracovník zodpovědný za hodnocení chuti a vzhledu importovaných banánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám