Hlavní obsah

Zkušeností z brigád si studenti moc necení

Novinky, kil

Přestože tři čtvrtiny (72 %) dotázaných českých studentů vysokých škol mají zkušenosti s krátkodobou nebo sezónní brigádou, pouze třetina z nich (35 %) považuje tyto zkušenosti za užitečné. Oproti tomu téměř všichni respondenti (přes 90 %), kteří měli práci nebo stáž související s oborem jejich studia, se domnívají, že šlo o užitečnou zkušenost.

Foto: Profimedia.cz

Ve srovnání se studenty z jiných zemí jsou Češi nejméně ochotní pracovat v otevřených kancelářích.

Článek

Z pohledu intenzity práce považuje mladá generace v Česku rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem za velmi důležitou. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte s názvem První kroky na trhu práce, která zahrnuje odpovědi téměř dvou a půl tisíce studentů z osmi zemí střední a jihovýchodní Evropy.

Práce je musí bavit

„Možnost získat a rozvinout nové schopnosti byla ohodnocena spolu s příjemnou pracovní atmosférou jako nejdůležitější kritérium při výběru zaměstnání. Mladá generace dává přednost kreativní a různorodou práci, v níž se může naplno realizovat, především však mladí chtějí, aby je práce bavila a aby viděli její konkrétní dopad,“ uvedla Lucie Lidinská, senior konzultantka v oddělení poradenských služeb společnosti Deloitte.

Muži preferují projekty, ženy atmosféru

Lidé s méně zkušenostmi viděli jako hlavní kritérium plat, zkušenější studenti a absolventi zdůrazňovali především zajímavý charakter projektů. Odpovědi se výrazně lišily v závislosti na pohlaví. „Muži uváděli jako prioritu pro výběr zaměstnání zajímavé projekty, zatímco u žen byla na prvním místě příjemná pracovní atmosféra,“ doplnila Klára Šimčíková, rovněž ze společnosti Deloitte.

Otevřené kanceláře jim nevoní

Ve srovnání se studenty z jiných zemí jsou čeští respondenti nejméně ochotní pracovat v otevřených kancelářích, takzvaných open space. Nejčastěji by rádi sdíleli kancelář pouze s jedním až pěti kolegy.

Platové očekávání

Nástupní plat očekávají čeští studenti měsíčně okolo 930 eur, tedy asi 25 tisíc korun čistého. Liší se tak například od svých kolegů na Slovensku, kteří uvedli v průměru 1000 eur (27 tisíc korun), v Chorvatsku (930 eur) a v Maďarsku (800 eur). Nejvyšší plat při nástupu do prvního zaměstnání očekávají studenti ve Slovinsku (1500 eur), nejnižší naopak uvedli respondenti v Polsku (776 eur) a Albánii (429 eur).

Rádi se učí od zkušenějších

Čeští studenti jsou tolerantní i pokud jde o věk jejich spolupracovníků. Valná většina považuje starší kolegy za cenný zdroj znalostí a pro téměř polovinu respondentů nehraje věk jejich přímých nadřízených žádnou roli. „Není překvapením, že se mladí rádi učí od svých zkušenějších, starších kolegů. To, že mohou pracovat se zkušeným a uznávaným profesionálem, je pro ně zároveň velkou motivací,“ dodává Lucie Lidinská.

Celá studie s názvem „První kroky na trhu práce“ je k dispozici na www.deloitte.com/1steps.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám