Hlavní obsah

Pracovních úrazů ubylo, přibylo však „smrťáků“

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní úřad inspekce práce (SÚIP) eviduje za letošní leden až září celkem 27 277 pracovních úrazů, což je o 4098 méně než ve stejném období loňského roku. Přibylo však bohužel smrtelných úrazů, letos jich inspektoři evidují 97, což je o 21 více než ve stejném období loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejčastější zdroje vzniku pracovních úrazů patří manipulace a skladování materiálu.

Článek

Kritickým dnem je pondělí, desátá až jedenáctá hodina dopolední, úrazy se nejčastěji stávají zaměstnancům ve věku 36 až 40 let.

Smrtelný úraz každý třetí den

„Podle statistiky dochází k úmrtí na pracovišti prakticky každý třetí den. Státní úřad inspekce práce v rámci kontrolní a poradenské činnosti seznamuje zaměstnavatele, OSVČ i veřejnost se zdroji a možnými riziky, které zapříčinily nebo mohou být příčinou vzniku takovýchto pracovních úrazů. Je ale důležité, aby se lidé nebáli obrátit na SÚIP a poslat podnět v případě podezření, že situace na pracovišti není v pořádku,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Nejohroženější jsou čtyřicátníci

Největší počet smrtelných a závažných úrazů je ve věkové skupině 41 až 45 let, u těchto zaměstnanců jde zřejmě o podcenění rizika v rámci dlouhodobé pracovní činnosti či o běžný rutinní postup. Počet pracovních úrazů se v regionech samozřejmě liší, odvíjí se od struktury jednotlivých odvětví a počtu zaměstnavatelů, kteří v daném regionu působí.

Počátkem týdne je riziko největší

Nejčastějším zdrojem vzniku pracovních úrazů jsou povrchy podlah, manipulace a skladování materiálu, a to jak ručně, tak při zdvihacích pracích pomocí jeřábů či kladkostrojů. Riziková je i činnost na staveništi, hlavně v souvislosti s výkopovými pracemi a prací ve výškách. Nejrizikovějšími dny jsou pondělí a úterý, kritickou dobou, kdy se stává nejvíce pracovních úrazů, je čas mezi 10.00 a 11.00 hod.

Na pracovištích SÚIP bezplatně poradí

Pracoviště SÚIP dostávají nejčastěji podněty anonymní, zaslané e-mailem. Úřad se zabývá všemi obdrženými podněty. Pokud je z obsahu patrné místo výkonu práce (název zaměstnavatele), pak inspektoři místně příslušného oblastního inspektorátu provedou u dotyčného zaměstnavatele kontrolu. Občané též mohou na pracovištích SÚIP využít bezplatného poradenství, nejsou-li si jisti v oblasti zákonných postupů a zásad pracovního práva, bezpečnosti práce nebo zákona o zaměstnanosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám