Hlavní obsah

Merkur dostal středoškoláky na vysokou bez přijímaček

Právo, Andrea Křivánková

Dvaapadesát středoškolských týmů soutěžilo v uplynulých dnech o přijetí na Vysoké učení technické (VUT) v Brně. Název Merkur perFEKT Challenge získala soutěž podle stavebnice Merkur, ze které studenti sestavili například pojízdné autíčko na baterii.

Foto: Andrea Křivánková

Středoškoláci sestavují ze stavebnice Merkur funkční dopravní prostředek.

Článek

Na třetím ročníku dvoukolové soutěže si studenti vybrali jedno z devíti témat, mezi nimiž byla třeba kresba domku jedním tahem pomocí robotické ruky, kuličkové dělo s vlastním zaměřovačem nebo vozidlo na solární energii.

Lepší prověrka schopností

„Mají k dispozici stavebnici, další elektronické komponenty a počítačové programy. Spojí elektroniku s mechanikou a vytvoří funkční celek. O jejich schopnostech to řekne určitě mnohem víc než přijímačky,“ vysvětlil organizátor soutěže Pavel Šteffan z Fakulty elektroniky a komunikačních technologií (FEKT VUT), která se podílí na pořádání soutěže.

Studenti se vztahem k oboru

Kromě zábavy mají středoškoláci mnohem silnější motivaci. Každý, kdo splnil zadání listopadového kola, bude po maturitě bez přijímaček přijat na FEKT VUT. Studenti mají navíc možnost si přijetí na školu odložit, pokud letos ještě nematurují. „Získáme tím studenty, které to baví, a zároveň předem víme, že mají předpoklady pro technické obory,“ dodal Šteffan.

Mezi soutěžícími jen tři dívky

Čtyřčlenné týmy vytvořili studenti z České republiky i Slovenska, mezi více než dvěma stovkami účastníků se objevily jen tři studentky. Nejúspěšnější týmy si soutěž už jen pro radost zopakují. V únoru je čeká finálové kolo s jedním těžším zadáním. Vítězové získají pohár fakulty.

Reklama

Výběr článků

Načítám