Hlavní obsah

Poradna: Šéf mi nechce přidělovat práci, co s tím?

Jednou ze základních povinností zaměstnavatele je přidělovat zaměstnanci v rámci pracovní doby práci a umožnit mu její výkon. Ale co když zaměstnavatel konkrétnímu zaměstnanci práci přidělit odmítá a nutí ho jen tak na pracovišti celou pracovní dobu sedět a čekat na její konec. Musí to zaměstnanec akceptovat?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Nesedl jsem si s novým šéfem. Nabídl mi odchod dohodou, což jsem nevzal, protože nemám jinou práci. Od té doby mě nutí, abych chodil do práce, ale zakazuje mi tam cokoliv dělat – jen sedím, nikdo se se mnou nebaví, mám zablokované přístupy do systému, a čekám, až mi uplyne pracovní den. Je to něco hrozného, už jsem z toho na prášky. Dá se s tím něco dělat?

Povinnost zaměstnavatele přidělovat zaměstnanci práci

Zákoník práce stanoví, že zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci. Přidělování práce tedy není jen právem, ale i povinností zaměstnavatele. Pokud zaměstnavatel nepřiděluje zaměstnanci práci, a to ať z důvodů, že ji nemá nebo ji zaměstnanci přidělit nechce, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele a zaměstnanci přísluší náhrada mzdy (platu) ve výši průměrného výdělku.

Zaměstnanec v takovém případě není povinen jen tak na pracovišti sedět, nic nedělat a čekat, ale měl by zaměstnavatele k přidělování práce písemně vyzvat. Jestliže zaměstnavatel na tuto výzvu nijak nezareaguje či práci přidělovat stále odmítá, může zaměstnanec z pracoviště bez rizika odejít. Zaměstnanec je následně povinen nastoupit zpět do práce až poté, co jej zaměstnavatel vyzve a vyjádří ochotu zaměstnanci znovu přidělovat práci.

Neomluvená absence zaměstnance

Výzva zaměstnance k přidělování práce je zde opravdu klíčová. Pokud by totiž zaměstnanec odešel z pracoviště, aniž by zaměstnavateli cokoliv řekl a/nebo zaměstnavatele k přidělování práce vyzval, mohla by se situace lehce obrátit proti němu – zaměstnavatel by jeho nepřítomnost mohl hodnotit jako neomluvenou absenci a hrozit zaměstnanci výpovědí či okamžitým zrušením pracovního poměru.

Pokud ale zaměstnanec zaměstnavatele nejdříve vyzve, aby mu práci přiděloval, a teprve po následné nečinnosti zaměstnavatele z práce odejde, bude moci snadněji prokázat, že se z jeho strany nejednalo o svévolný odchod.

Nepřidělování práce jako šikana zaměstnance

Zaměstnavatel (vedoucí zaměstnanec), který nutí zaměstnance být na pracovišti, ale úmyslně mu nepřiděluje práci, blokuje zaměstnanci systém či mu zakazuje bavit se s ostatními kolegy, se navíc dopouští šikany (dnes je moderní pojem „bossing“) a nerovného zacházení.

Šikana na pracovišti pochopitelně nepožívá žádnou ochranu, takže takové jednání zaměstnavatele nejen, že je nepřípustné a zakázané, ale dokonce se zaměstnavatel vystavuje při kontrole hrozbě pokuty ze strany inspektorátu práce, a to až do výše 1 milionu Kč.

Shrnutí

Zaměstnavatel tím, že vám úmyslně odmítá přidělovat práci, porušuje své povinnosti a šikanuje vás. Můžete proto zaměstnavatele vyzvat, aby vám práci přiděloval, a když to odmítne nebo se nevyjádří, můžete odejít z pracoviště. V tom případě se totiž nebude jednat o neomluvenou absenci, ale o překážku v práci a bude vám příslušet náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

Kromě toho se můžete obrátit na příslušný inspektorát práce a situaci mu popsat – inspektorát by měl u zaměstnavatele provést kontrolu a vyzvat zaměstnavatele k nápravě závadného stavu. Ochrany proti šikaně se můžete dovolat samozřejmě i soudně. K vašemu zvážení dáváme i možnost kontaktovat ve věci ochrany proti šikaně veřejného ochránce práv.

Odpovídali Nataša Randlová a Jakub Lejsek z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Jdu za lepším, dávám výpověď!

Skoro každého zaměstnance po nějaké době strávené na jednom pracovním místě láká okusit něco nového a změnit své pracovní prostředí. Naopak zaměstnavatelé si...

Výběr článků

Načítám