Hlavní obsah

Úřad práce poradí s výběrem studijního oboru či povolání

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci tří desítek středních škol z Plzeňského a Jihočeského kraje se představí ve středu 11. listopadu mezi 9.00–15.00 hodinou v Klatovech (MKS Domažlická 767) na už tradiční Akademii řemesel. O den později, ve čtvrtek 12. listopadu, se pak od 9.00 do 16.00 hodin uskuteční ve Společenském domě v Bruntále (Ruská ulice) tradiční veletrh řemesel a zaměstnanosti ARTIFEX. Na obou akcích se aktivně podílejí příslušná kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR (ÚP ČR).

Foto: Profimedia.cz

Specialisté ÚP ČR poradí zájemcům s výběrem nejvhodnějšího povolání a pomohou jim s orientací ve vzdělávací nabídce škol.

Článek

Akademie řemesel se zaměří především na žáky 8. a 9. tříd, kteří stojí před rozhodnutím, jaký obor si vybrat. V Klatovech se představí jednotlivé střední školy a odborná učiliště a nabídnou žákům své učební a studijní obory.

Přehled o vzdělávací nabídce škol v regionu

„Akce je určena nejen budoucím studentům, učňům a jejich rodičům a prarodičům, ale také výchovným poradcům a zástupcům základních škol a všem, kteří se zajímají o možnosti studia v našem regionu. Dostane se jim jedinečné možnosti získat v jeden den a na jednom místě přehled o vzdělávací nabídce škol,“ upozorňuje ředitelka Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Klatovech Dana Miškovičová.

O jaké profese mají zaměstnavatelé zájem

Specialistů z Úřadu práce ČR se lidé budou moci ptát zase na věci související s uplatněním na trhu práce. Dozvědí se, o jaké profese mají zaměstnavatelé největší zájem, jaké možnosti nabízejí nástroje aktivní politiky zaměstnanosti či jak je možné absolvovat rekvalifikaci.

Součástí výstavy bude také doprovodný program, který připravili sami žáci a studenti středních škol a učilišť. Návštěvníci se tak mohou těšit například na módní přehlídky nebo představení odborných dovedností studentů.

Veletrh zaměstnanosti a řemesel v Bruntále

„Veletrh ARTIFEX je specifický v tom, že se zde prezentují nejen školy, ale také řemesla a nedostatkové technické obory na trhu práce,“ upozorňuje ředitel Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Bruntále Milan Horna.

Třicet šest nabídek profesí

Letos se mohou návštěvníci těšit na 36 ukázek profesí a udělat si tak obrázek o tom, co vlastně obnáší. Zjistí, co vše dělá například nástrojař, obráběč kovů, zámečník, elektrikář, ale i chemik či zdravotník. Vybrané obory a řemesla představí studenti středních škol z okresů Bruntál, Opava, Havířov, Olomouc a Šumperk.

Vyzkoušejí si řemesla na místě

Zástupci škol proberou s dětmi a jejich rodiči aktuální informace týkající se podmínek studia, přijímacího řízení, profilu absolventa určitého oboru, mohou se také seznámit s ukázkami pracovních činností a některé si na místě rovnou vyzkoušet. A na vystavovatele se mohou obracet i zájemci o práci, zaměstnavatelé nebo třeba dospělí, kteří se chtějí dále vzdělávat.

Své zástupce bude mít na místě i Úřad práce ČR. Jeho specialisté poradí zájemcům s výběrem nejvhodnějšího povolání a pomohou jim s orientací ve vzdělávací nabídce škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám