Hlavní obsah

V rozdílu výdělků žen a mužů je Česko třetí nejhorší zemí EU, řekla Jourová

Praha

Česko je třetí nejhorší zemí EU v rozdílech v odměňování mužů a žen. Ženy v ČR vydělávají v průměru o 22 procent méně než muži. Průměrný evropský rozdíl činí 16 procent, sdělila eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. Podle ní propast ve výdělcích dopadá na penze. Seniorkám mnohem více než seniorům hrozí ve stáří chudoba.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová

Článek

„Dnes ‚slavíme‘ takzvaný den platové rovnosti – Gender Pay Day. Ode dneška, statisticky vzato, přestávají ženy být až do konce roku placeny,“ objasnila Jourová symboliku evropského dne, který má upozornit na nižší výdělky žen.

I za stejnou práci mnohdy méně peněz

Jedním z důvodů, proč mají ženy nižší příjem, jsou podle eurokomisařky „segregovaná povolání“. Ženy totiž často pracují v profesích a oborech s nižšími mzdami, jako jsou zdravotnictví a školství. Bývají také většinou na nižších postech.

Ale i za stejnou práci dostávají často méně než jejich mužští kolegové. „To už je vyloženě v rozporu se zákazem diskriminace,“ podotkla Jourová.

Důvodem nižších ženských výdělků je i péče o členy rodiny a domácnost. Zatímco muž tomu věnuje průměrně devět hodin týdně, žena čtyři hodiny denně, zdůraznila Jourová. Podle ní to ženám brání víc se zapojit na trhu práce.

„Feminizace chudoby“

Nižší výdělky se pak odrážejí v nižších důchodech. Evropské seniorky mívají až o 40 procent nižší penze než jejich vrstevníci, upřesnila eurokomisařka. Ženám tak mnohem víc hrozí ve stáří chudoba. Sociologové už mluví o „feminizaci chudoby“.

Členské státy EU by podle Jourové měly hledat řešení ve svých sociálních a daňových systémech. Ženám by měly také zajistit lepší podmínky na trhu práce. Pomohla by flexibilní pracovní doba, částečné úvazky, dostatek školek a jeslí i dalších služeb.

„Musíme se zamýšlet nad všemi možnostmi, jak dát ženám možnost dostat se na trh práce a setrvat na něm,“ řekla eurokomisařska. Podle ní stojí ročně některé členské státy nižší pracovní uplatnění žen a nevyužití jejich potenciálu až pět procent HDP. Označila to za „trvalé makroekonomické selhání“.

Na nerovnost v odměňování a penzích má upozornit i kampaň, která se v listopadu koná v Praze a Brně. Pořádá ji Otevřená společnost. Informace organizátoři zveřejnili i na webu www.ferplaty-ferpenze.cz.

Hrozba pro seniorky

Strana zelených pokládá rozdíl v odměňování žen a mužů za jeden z nejviditelnějších projevů přetrvávajících genderových nerovností. Podle zelených vláda není dostatečně iniciativní a nepřichází s řešeními, která by vedla k nápravě.

„Ženy zůstávají méně zastoupeny v politice a rozhodovacích pozicích, častěji čelí diskriminaci na trhu práce,” uvedla předsedkyně zelených Jana Drápalová.

Nedávná analýza společnosti Gender Studies ukázala, že propast mezi příjmy žen a mužů se s vyššími pozicemi a vyšším vzděláním ještě zvětšuje. Zatímco ženy s maturitou si vydělají v průměru o pětinu méně než stejně vzdělaní muži, vysokoškolačky dostávají průměrně o 30 procent méně než vysokoškoláci. Na vedoucích pozicích se výdělky liší zhruba o 27 procent.

Podle Kláry Čmolíkové Cozlové z Gender Studies chudoba ohrožuje dvojnásobný počet seniorek nad 65 let než jejich vrstevníků. Zatímco tři čtvrtiny žen se musí spokojit s penzí pod 11 tisíc korun, tři čtvrtiny mužů mají důchod nad 12 tisíc korun, uvedli pořadatelé kampaně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám