Hlavní obsah

Poradna: Jdu za lepším, dávám výpověď!

Skoro každého zaměstnance po nějaké době strávené na jednom pracovním místě láká okusit něco nového a změnit své pracovní prostředí. Naopak zaměstnavatelé si raději drží stálý pracovní tým a nevidí rádi, když je opouští nějaký schopný a zkušený zaměstnanec. Můžou zaměstnance nějak „potrestat“ za podání výpovědi? Jak se má proti takovémuto jednání zaměstnanec bránit?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji již 5 let jako dělník-mistr u stejného zaměstnavatele. Jelikož jsem dostal lepší pracovní nabídku, tak jsem se rozhodl podat výpověď a zkusit něco nového. Výpověď jsem zaměstnavateli doručil 30. září. Zaměstnavatel mi sdělil, že mi kvůli výpovědi nevyplatí žádné přesčasy a bonusy za celé září. Co mám dělat?

Výpověď daná zaměstnancem

Výpověď představuje jednu z možností, které nám zákoník práce nabízí k rozvázání pracovního poměru. Výpověď může dát jak zaměstnavatel, tak také zaměstnanec. Zaměstnanec má přitom výrazně širší možnosti než zaměstnavatel.

Na rozdíl od zaměstnavatele, který musí výpověď vždy odůvodnit a může ji dát pouze ze zákonem stanovených důvodů, tak zaměstnanec může dát výpověď kdykoliv, z jakéhokoliv důvodu, dokonce i bez uvedení důvodů.

Zákoník práce pouze požaduje, aby zaměstnanec dal výpověď písemně a poté ji řádně doručil zaměstnavateli. Pracovní poměr následně skončí uplynutím výpovědní doby, která činí nejméně 2 měsíce a začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi.

Nevyplacení mzdy

Zaměstnavatel v žádném případě nemůže „trestat“ zaměstnance za podání výpovědi tím, že by mu upíral jeho nároky na mzdu (až již za práci přesčas či bonusovou složku mzdy). Mzda za vykonanou práci musí být zaměstnavatelem vyplacena nejpozději do konce následujícího kalendářního měsíce po výkonu práce, a to ve výplatním termínu zaměstnavatele. Jestliže mzdu nebo její část zaměstnavatel nevyplatí, dostává se do prodlení a zaměstnanec se může takto nevyplacené mzdy domáhat i soudní cestou.

Nevyplacení mzdy je dokonce jeden z důvodů pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem. Zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr, pakliže mu zaměstnavatel nevyplácí mzdu či její část ani do 15 dní od lhůty splatnosti. Např. pokud zaměstnavatel nevyplatí zaměstnanci mzdu za září ani do 15. listopadu, tak poté může zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr.

Shrnutí

Pokud vám zaměstnavatel odmítá vyplatit v řádném termínu mzdu nebo její část, tak byste ho měl nejprve zkusit kontaktovat a domáhat se vyplacení dlužné částky.

Kdyby zaměstnavatel na vaši výzvu nereagoval, je možné se nevyplacené mzdy či její části domáhat i soudně, a to včetně úroků z prodlení. Další možností, která se vám nabízí, je okamžité zrušení pracovního poměru, které lze učinit i ve výpovědní době.

Dále se můžete obrátit i na příslušný inspektorát práce, který může zaměstnavateli za nevyplacení části mzdy uložit pokutu do výše až 2 milionů Kč.

Odpovídali Ondřej Chlada a Jakub Lejsek z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám