Hlavní obsah

Českobudějovická výstava Vzdělání a řemeslo pomáhá s výběrem střední školy

– České Budějovice

S výběrem střední školy může rodičům a žákům pomoci 21. ročník výstavy Vzdělání a řemeslo. Jedna z největších tuzemských akcí tohoto typu byla zahájena ve středu na českobudějovickém výstavišti. Akce potrvá do pátku. Návštěvníci si mohou prohlédnout prezentace více než stovky vystavovatelů, především středních odborných škol a učilišť.

Foto: archiv Výstaviště České Budějovice a.s.

Z loňského ročníku výstavy Vzdělání a řemeslo

Článek

V Jihočeském kraji letos v září nastoupilo do prvních ročníků středních odborných škol a učilišť 5845 žáků. Zbytek dětí zamířil ze základních škol na gymnázia.

V regionu je 287 základních škol a každý rok je z deváté třídy opouští přibližně 6500 dětí. Podle odboru školství krajského úřadu počet nabízených míst na středních školách odpovídá počtu žáků končících na základních školách.

Úřad práce

Na výstavě Vzdělání a řemeslo se představí i zástupci úřadu práce. Podle nich je správný výběr střední školy nebo učiliště důležitý a může ovlivnit uplatnění studentů v praxi.

„Jde o jeden z nejdůležitějších kroků v životě mladého člověka a je třeba nebrat výběr povolání na lehkou váhu. Budoucí studenti by měli myslet na to, jak dobře se po absolvování uplatní a zda mají pro výkon zvolené profese také vhodné předpoklady,” uvedl ředitel českobudějovického úřadu práce Ivan Loukota.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) při své nedávné návštěvě Jihočeského kraje řekla, že možnost uplatnění absolventa v praxi by mělo hrát důležitou roli při rozhodování žáka a rodičů, jakou střední školu zvolit.

Vystavovatelé z Rakouska i doprovodné programy

Na akci v Českých Budějovicích, které se účastní i vystavovatelé z Rakouska, mohou návštěvníci vidět rovněž řadu doprovodných programů. Mezi novinky patří například soutěže v programování robotické stavebnice, v IT a v anglickém jazyce.

Poprvé se na výstavě prezentuje Technicko-řemeslný pavilon T2, kde bude mimo jiné umístěna sklářská dílna. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet třeba rytí skla, malbu i tvorbu vitráží.

Součástí doprovodného programu je například i mistrovství republiky mladých kadeřníků a kosmetiček, klání truhlářů, řidičů v jízdě zručnosti traktorem či celostátní zemědělská olympiáda.

Výstavu Vzdělání a řemeslo loni navštívilo téměř 9000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám