Hlavní obsah

Plánují se příspěvky na dojíždění za prací pro nezaměstnané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Ústí nad Labem

Nezaměstnaní, kteří si najdou práci v jiném regionu, by mohli už koncem letošního či začátkem příštího roku začít dostávat příspěvek na dojíždění. Prodloužit by se mohlo i vyplácení příspěvků na mzdy u společensky účelných míst z 12 na 24 měsíců. S návrhy ministerstva práce na podporu zaměstnanosti se v pondělí seznámila vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Opatřeními chce resort bojovat hlavně proti dlouhodobé nezaměstnanosti. Lidí bez práce sice ubývá, ale roste podíl těch, kteří nemají místo déle než dva roky. V Česku je to 31 procent nezaměstnaných, v Ústeckém kraji 37 procent.

Na konci prvního pololetí úřady práce evidovaly 451 400 uchazečů o práci, z nichž 53 700 bylo v Ústeckém kraji. Zatímco v republice se nezaměstnanost pohybuje kolem šesti procent, v Ústeckém kraji přesahuje devět procent.

Záleží na vzdálenosti

Podle autorů návrhů je v místech s nejvyšším podílem nezaměstnaných nezbytná podpora „pracovní mobility”. Ministerstvo proto připravuje zavedení nové dávky.

„Uchazeči o zaměstnání bude poskytován finanční příspěvek v případě, kdy nalezne pracovní uplatnění v jiném regionu, než je jeho bydliště. Výše příspěvku bude vymezena pásmy vzdálenosti místa výkonu práce od místa pobytu,” uvedlo ministerstvo.

Zohlední se přitom podíl nezaměstnaných, složení pracovních míst, počet uchazečů na volné pozice či možnost dopravy v regionu, kam bude chtít člověk dojíždět. Projekt by měl začít na konci letoška či na začátku příštího roku.

Zřizování účelných postů

Resort připravuje i prodloužení příspěvků na mzdu u společensky účelných míst, a to ze 12 na 24 měsíců. Zaměstnavatel může dostávat částku na celou pracovníkovu odměnu i s odvody. Nově by tuto podporu mohl získat na určitého člověka i opakovaně, pokud by hrozilo, že by tento zaměstnanec znovu skončil na úřadu práce bez naděje na jiné uplatnění.

Stát vyplácí i příspěvek na zřízení účelných postů. V oblastech s vysokou nezaměstnaností může dosahovat až šestinásobku průměrné mzdy. Pokud by vzniklo aspoň deset pozic, může na každou připadnout až osminásobek průměrné mzdy. Jinak je to čtyř– a šestinásobek.

V březnu příštího roku se ministerstvo práce chystá vyhlásit výzvu k předkládání projektů na pomoc lidem, jimž hrozí propouštění. Počítá se s rozdělením čtvrt miliardy korun. Vlastní projekty bude mít i úřad práce. Měl by se zaměřit na pracovníky ještě před jejich propuštěním a předem je nasměrovat do vhodných rekvalifikačních kurzů. Neměli by pak zůstat bez místa.

Do aktivní politiky zaměstnanosti – tedy do podpory zaměstnávání – má podle zprávy letos plynout téměř deset miliard korun. Z toho 13 procent získá Ústecký kraj. Loni celkový obnos činil 6,4 miliardy, z toho kraj využil 759,3 miliónu. Bylo to 12 procent sumy. V roce 2013 kraji připadla desetina z 4,3 miliardy, uvádí ministerstvo.

Reklama

Související články

Počet nezaměstnaných absolventů klesá

V dubnu 2015 opět poklesly ve srovnání s předchozím rokem počty nezaměstnaných absolventů, a to v rámci všech sledovaných kategorií vzdělání. Výrazně lepší...

Výběr článků

Načítám