Hlavní obsah

Poradna: Jak počítat dovolenou u kratších úvazků a nerovnoměrné pracovní doby?

Snad každý se těší, až si bude moci vybrat dovolenou. Většina z nás také bedlivě sleduje, kolik týdnů a dní dovolené jim ještě do konce roku zbývá. Při standardním pracovním týdnu od pondělí do pátku a 4 týdnech dovolené za kalendářní rok má zaměstnanec nárok na 20 pracovních dní dovolené. Jak je to však v případě, že pracujete například jen o víkendu, každý týden jinak nebo máte kratší pracovní úvazek?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Mám kratší pracovní úvazek v délce 20 hodin/týden. Pracovní doba je rozložena pouze do dvou dnů - soboty a neděle, a to po 10 hodinách. Na kolik dní dovolené mám nárok, když zaměstnavatel zaručuje čtyřtýdenní dovolenou? Kolik hodin mi bude za jeden den dovolené proplaceno?

Délka dovolené

Podle zákoníku práce má každý zaměstnanec právo nejméně na 4 týdny dovolené za kalendářní rok. Zaměstnanci veřejného sektoru pobírající plat mají právo na 5 týdnů dovolené a pedagogičtí a akademičtí zaměstnanci dokonce na 8 týdnů dovolené.

Čerpání dovolené po dnech

Jelikož dovolenou není nutné čerpat pouze po celých týdnech, ale lze ji čerpat i po dnech, případně půldnech, je potřeba ji na dny přepočítat. Pokud je pracovní doba rozvržena rovnoměrně vždy na stejné dny v týdnu, odpovídá celkový počet dní dovolené počtu pracovních dní v týdnu vynásobených počtem týdnů dovolené. Při 4 týdnech dovolené a 5 pracovních dnech v týdnu poté vychází 20 dnů dovolené, při 4 týdnech dovolené a 2 pracovních dnech v týdnu 8 dnů dovolené apod.

Pokud je pracovní doba nerovnoměrně rozvržena, je nutné zjistit celoroční průměr směn připadající na jeden týden. Tento průměr se vynásobí počtem týdnů dovolené, a tak se získá výsledný počet dní dovolené za rok. Např. máte-li mít za rok v průměru 182 směn, vychází v průměru na jeden týden 3,5 pracovního dne. Při 4 týdnech dovolené tedy 4 x 3,5, což se rovná 14 pracovním dnům dovolené.

Obdobně se zachází i s dovolenou při kratší pracovní době (tzv. kratší úvazky). Opět je rozhodující počet pracovních dnů v týdnu a při nerovnoměrném rozvržení je třeba vycházet z průměrného počtu směn v týdnu.

Proplácení dovolené

Za dny čerpání dovolené přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Tato náhrada přísluší za každou hodinu, kterou by zaměstnanec v daném dnu měl podle rozvrhu směn odpracovat. Např. při 8hodinové pracovní době přísluší zaměstnanci za každý den dovolené náhrada mzdy za 8 hodin; za den, kdy měla být odpracována 4hodinová směna, přísluší náhrada mzdy za 4 hodiny apod.

Shrnutí

Jestliže pracujete každý týden pouze v sobotu a v neděli a za rok máte 4 týdny dovolené, přísluší vám za každý takový týden 2 dny, tedy celkem 8 dní dovolené za kalendářní rok. Za každý den dovolené vám zaměstnavatel musí poskytnout náhradu mzdy, a to za stejný počet hodin, který jste měl odpracovat. Máte-li tedy 10hodinové směny, pak vám přísluší náhrada za celých 10 hodin.

Odpovídal Michal Peškar z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám