Hlavní obsah

EU chce vrátit dlouhodobě nezaměstnané zpět do práce

Novinky, kil

Evropská komise navrhla v uplynulých dnech program, který členským státům pomůže urychlit návrat dlouhodobě nezaměstnaných do práce.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobě nezaměstnaní představují přibližně polovinu celkového počtu nezaměstnaných osob.

Článek

V Evropě žije v současnosti více než 12 miliónů lidí, kteří jsou nezaměstnaní déle než jeden rok. I přes hospodářské oživení a známky zlepšení na trhu práce EU se jejich počet od roku 2007 do roku 2014 zdvojnásobil. Dlouhodobě nezaměstnaní tak představují přibližně polovinu celkového počtu nezaměstnaných osob.

Návrat na trh práce je po čase obtížný

Investiční plán pro Evropu má potenciál vytvořit milióny nových pracovních míst. Nicméně i v případě existence těchto nových míst je pro dlouhodobě nezaměstnané často velmi obtížné znovu úspěšně vstoupit na trh práce. Proto doporučení Rady počítá s tím, že všichni uchazeči o zaměstnání, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců, budou individuálně posouzeni a obdrží dohodu o pracovní integraci, která bude obsahovat konkrétní individuální plán návratu do práce, a to předtím, než uplyne 18 měsíců od ztráty jejich posledního zaměstnání.

Jeden z nejpalčivějších problémů

„Dlouhodobá nezaměstnanost je jedním z nejzávažnějších a nejpalčivějších problémů způsobených hospodářskou krizí, který se dotýká 12 miliónů evropských občanů a vystavuje stále větší část populace nebezpečí chudoby a sociálního vyloučení. Musíme udělat vše pro to, abychom tyto osoby vrátili zpět do pracovního procesu. Jsem přesvědčena, že tento návrh, spolu s plnou podporou členských států, sociálních partnerů a zaměstnavatelů, bude pro nezaměstnané spoluobčany přínosný,“ prohlásila komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová.

Pomoc od poradenství až po rehabilitaci

Návrh se zabývá službami, jež jsou poskytovány dlouhodobě nezaměstnaným, aby se mohli vrátit na trh práce, a navrhuje konkrétní opatření k jejich posílení. Jedním z klíčových bodů je doporučení, aby všechny registrované a dlouhodobě nezaměstnané osoby byly nejpozději 18 měsíců od ztráty zaměstnání individuálně hloubkově posouzeny, tak aby se identifikovaly jejich potřeby a potenciál.

Následná dohoda o pracovní integraci by pak měla obsahovat individuální plán zaměřený na návrat dotyčného dlouhodobě nezaměstnaného zpět do práce. Takový plán může obsahovat poradenství, pomoc při hledání zaměstnání, další vzdělávání a odbornou přípravu, ale také podporu určenou na bydlení, dopravu, na služby péče o dítě, zdravotní a pečovatelské služby nebo rehabilitaci.

Využít Evropský sociální fond

Návrh rovněž vybízí k aktivnímu zapojení zaměstnavatelů prostřednictvím partnerství s orgány veřejné správy, zvětšuje rozsah služeb pro zaměstnavatele a nabízí jim cílené finanční pobídky. Členské státy mohou provádět tato doporučení s podporou Evropského sociálního fondu.

Dlouhodobě nezaměstnaní nyní představují 5 % aktivního obyvatelstva. Jejich podíl v ekonomicky aktivní populaci se v jednotlivých členských státech výrazně liší: údaje se pohybují od 1,5 % v Rakousku do 19,5 % v Řecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám