Hlavní obsah

Postižení zvládnou i odpovědné profese

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotně postižení často dostávají práci bez větších požadavků na odbornost i odpovědnost, a tak pracují jako vrátní, uklízečky, pomocný personál. Ale ve společnosti Čegan, s. r. o., ve Šlapanicích u Brna to jde i jinak. Se zaměstnáváním lidí s různým postižením mají zkušenosti už čtrnáct let.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Slavoj Čegan s novým produktem, díky kterému se daří další rozvoj firmy včetně zaměstnávání postižených.

Článek

„Je to o jakési oboustranné vůli a ochotě. Na jedné straně je to naše nabídka různých profesí a činností a na druhé straně by to měl být zájem pracovat, případně se něčemu novému i naučit, tvrdí jednatel společnosti Slavoj Čegan.

Víc než polovina je postižených

V současné době má firma přes sto zaměstnanců a zhruba sedmdesát z nich má různé postižení. „Ovšem bývalo to i více. Ještě před nástupem krize zde v roce 2008 pracovalo celkem přes dvě stovky zaměstnanců a více než polovina jich byla zdravotně postižená,“ říká Čegan.

Jednat s postiženými jako s rovnocennými

„Nyní se situace opět zlepšuje a my nabíráme další lidi. Jednou ze zásad při spolupráci s handicapovaným je to, že ho musí práce bavit. Myslím, že velmi důležité je naučit se s těmito lidmi jednat jako s rovnocennými partnery,“ popisuje své dlouholeté zkušenosti jednatel společnosti. Jak dodává, i oni mají mezi zaměstnanci se zdravotním postižením již zmíněné uklízečky, ale postižení pracují i v jiných funkcích jako obsluha strojů, nástrojaři, seřizovači, je tu i IT manažer a vedoucí provozu přímo podřízený šéfovi společnosti.

Handicapované zaměstnance hledají především ve svém okolí a v Brně či v obcích kolem železniční trati, která Šlapanicemi vede. Ovšem informace o možnosti pracovat tady se zdravotním postižením se šíří rychle, a tak do obce v těsné blízkosti brněnského letiště dojíždějí za prací i lidé až ze vzdálených Bučovic. A práce bude zřejmě ještě víc. Firma, která začínala v roce 1991 kovovýrobou a prodejem stavebních hmot, se od roku 1997 zaměřuje především na technické výlisky z plastů – mimo jiné tu vyrábějí například některé plastové díly pro německou automobilku a plastový stavební komponent, který je ve světě stále oblíbenější.

O plastový rošt je ve světě zájem.

Jde o speciální rošt silně připomínající strukturu včelího plástu potaženého tenkou, jakoby papírovou fólií pro stabilizaci štěrkových povrchů. Je to u nás zatím neznámý stavební dílec, o který je ve světě pro jeho vlastnosti i mimořádnou jednoduchost při instalaci značný zájem.

„Rošt, který slouží jako vodopropustný komponent například pro venkovní stání pro auta, kdy se zasype například štěrkem či oblázky, jsme vyvinuli spolu s nizozemskými partnery a nyní ho vyrábíme zhruba půl miliónu čtverečních metrů za rok. Produkce jde do celého světa včetně Japonska a dalších zámořských zemí. A předpokládám, že výrobu budeme rozšiřovat, jakmile se novinky chopí i náš trh,“ vysvětluje Slavoj Čegan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám