Hlavní obsah

O padesátníky je ve strojírenství zájem

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno skončený Mezinárodní strojírenský veletrh, na kterém se sešly špičky strojírenského průmyslu z České republiky i ze zahraničí, potvrdil nedostatek pracovníků na mnoha pozicích tohoto odvětví.

Foto: Profimedia.cz

Současní padesátníci mají zkušenosti k nezaplacení.

Článek

„Účastnici veletrhu se shodli, že již několik let mají velký problém sehnat například obráběče kovů, operátory CNC strojů, techniky, svářeče či strojní zámečníky. To ostatně potvrzují i naše údaje, kde k dnešnímu dni evidujeme od začátku roku téměř dvanáct tisíc nabízených pozic v oblasti strojírenství, což je v porovnání s loňským obdobím nárůst o 31 %. Počet zájemců o práci v tomto oboru je přitom zhruba stejný jako loni, takže pro firmy je ještě o hodně těžší obsadit volné pozice kvalifikovanými pracovníky,“ prozrazuje ředitelka portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Poptávka dále poroste

Aktuální výhled v situaci, kdy strojírenská výroba roste, pak předpokládá, že poptávka po kvalitních zaměstnancích ve strojírenství bude dále růst. Strojírenské firmy se proto podle Lincové „perou“ o absolventy všech oborů středních a vysokých škol technického zaměření. Cestou, jak tento problém efektivně řešit, je užší spolupráce strojírenských firem, personalistů a vysokých škol.

Posílit prestiž technických oborů

„Mluví se o tom u nás již několik let, ale až v posledních dvou letech sledujeme výraznější trend, kdy firmy a školy spolu začínají spolupracovat dlouhodobě a koncepčně. Dalším úkolem je pak práce zmíněných podniků, škol, ale i dalších institucí na systematickém posílení atraktivnosti práce v tomto oboru. Letošní pojetí Mezinárodního strojírenského veletrhu bylo jedním z kroků tímto směrem,“ dodává Lincová.

Mýtus padesátníků ve strojírenství neplatí

Situace ve strojírenství odporuje podle ní také častému mýtu, že lidé nad 50 let nejsou perspektivní. „Právě zde je tomu naopak. Zaměstnavatelé vyžadují manuální zručnost, technické dovednosti a zejména zkušenosti, které jsou k nezaplacení, a současní padesátníci je dokáží nabídnout,“ zdůrazňuje Zuzana Lincová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám