Hlavní obsah

Trh práce zůstává pozitivní

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ ukazují, že zaměstnavatelé pro 4. čtvrtletí očekávají opatrné, ale stále pozitivní vyhlídky v náboru nových zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Silné náborové aktivity pozorujeme především ve společnostech s více než dvěma sty padesáti zaměstnanci.

Článek

Šest procent dotázaných očekává nárůst počtu pracovních sil, pět procent předpovídá jejich snížení a 86 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2015 hodnotu +1 %.

Nejvíce nabírají velké firmy

„Výsledky našeho průzkumu ukazují na pokračování pozitivního trendu na trhu práce, který se ale netýká ekonomiky jako celku. Silné náborové aktivity pozorujeme především ve velkých společnostech s více než dvěma sty padesáti zaměstnanci. Jejich poptávka silně roste a tyto firmy hlásí nedostatek vhodných talentů. Nejsilnější je tato situace v automobilovém průmyslu, logistických a call centrech. Nedostatek talentů nutí zaměstnavatele využívat nové strategie v hledání, náboru a udržení si lidských zdrojů, což se projevuje zejména v systému odměn, organizování výroby, alternativních formách úvazků apod. Na druhou stranu malé firmy, které nejsou tak mediálně viditelné, ale tvoří základ ekonomiky, předpokládají spíše stagnaci v počtu pracovních míst. Navíc některé regiony stále bojují s vysokou mírou nezaměstnanosti a to je velká výzva nejen pro firmy, ale i pro stát a jednotlivce,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v sedmi z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Nejslabší trh práce hlásí výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s indexem -17 % a státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura s indexem -9 %. Rovněž pesimistickou předpověď má těžba nerostných surovin -8 % a stavebnictví -5 %.

Příznivé náborové prostředí hlásí zaměstnavatelé ve třech odvětvích. Nejsilnější index předpovídá odvětví velkoobchod a maloobchod s indexem +8 %, následované zpracovatelským průmyslem s + 3 % a třetí v pořadí jsou finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům s +2 %.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve dvou ze tří regionů očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. V Praze očekávají nárůst s indexem +3 % a Čechy hlásí index +1 %. Na Moravě se očekává mírný pokles s indexem -2 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím se náborové plány na Moravě výrazně snížily, a to o 15 procentních bodů.

Globální pohled

Ve 36 ze 42 sledovaných zemí očekávají zaměstnavatelé nárůst počtu pracovních sil. Avšak zlepšení situace na trhu práce je pouze lokální a další známky svědčí o tom, že ozdravení ekonomik po krizi je stále pomalé a zdlouhavé. Nejsilnější náborové prostředí hlásí zaměstnavatelé v Indii a na Tchaj-wanu, a to +42, respektive +36 procentních bodů. Rovněž Japonsko s +23 a USA s +18 procentními body hledí do budoucnosti optimisticky.

Oproti tomu optimismus zaměstnavatelů v Brazílii dostal značné trhliny a jejich předpověď pro čtvrté čtvrtletí je nejslabší ze všech 42 sledovaných zemí a oblastí, -10 procentních bodů. Trh práce oslabuje také v Číně, kde zaměstnavatelé předpovídají nejslabší náborové prostředí za posledních šest let, pouhých +5 procentních bodů. Negativní předpověď hlásí opět Itálie a znovu se k ní přidalo Řecko, Francie a Finsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám