Hlavní obsah

Nový stipendijní program pro znevýhodněné děti

Novinky, kil

Vystudovat svůj vysněný technický obor na vysoké škole mají nyní šanci i mladí lidé z dětských domovů či ze sociálně slabých rodin. Umožní jim to nový program Stipendia Nikoly Tesly Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, jehož realizaci podpořila i Nadace ČEZ.

Foto: Alex Macciani, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Studium na vysoké škole může být finančně dost náročná záležitost.

Článek

„Nedostatek pracovníků v technických oborech je v dnešní době aktuální téma. Studium technických oborů je náročné, výhodou ale je, že o absolventy je na trhu práce velký zájem. Naší snahou je motivovat technicky zaměřené studenty a pomoci jim překonat překážky na cestě k dosažení vzdělání, s nímž se mohou v životě dobře uplatnit,“ vysvětluje Milena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Podat pomocnou ruku

Studium na vysoké škole může být podle ní finančně dost náročná záležitost. Nejen kvůli případnému školnému, ale i kvůli bydlení, stravování, dojíždění a podobně. „Ne každý si to může dovolit, a tak je třeba podat pomocnou ruku těm, kteří jsou sociálně znevýhodněni. Zejména pak v technických oborech, ve kterých se nedostává odborníků,“ doplňuje koordinátorka programu Hana Füleová.

Starší odborníci odejdou do důchodu

Stejný názor má i Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ: „Podle předpovědi odejde během pěti až deseti let na odpočinek mnoho lidí ze ‚silných ročníků‘, a to převážně z technických a přírodovědných oborů. V případě Skupiny ČEZ je například v regionu středních Čech průměrný věk všech zaměstnanců téměř 47 let, přičemž přímo v Praze je to o šest let méně. Do roku 2020 lze tedy předpokládat, že společnost opustí celkem 16,3 procenta, tedy až 180, pracovníků.“

V severních Čechách, je situace podobná. Průměrný věk je 47 let a odchod do důchodu čeká 16 procent, v tomto případě 390 pracovníků. „Dnešní mladí lidé, kteří se zajímají o přírodovědné a technické předměty proto mají po dostudování velikou šanci najít uplatnění na trhu práce. Pochopitelně ne všichni se rozhodnou ve finále pracovat ve Skupině ČEZ, to ale neznamená, že bychom nechtěli pomoci sociálně znevýhodněným studentům, jimž chybějí prostředky na splnění vysněného cíle – získání vysokoškolského titulu,“ dodala Žemličková.

Zájemci si musí pospíšit

Zájemci o stipendium mohou zasílat přihlášky Nadaci Olgy Havlové do 11. září, přijímací pohovory se budou konat v kanceláři nadace 21. září. Pravidelné měsíční stipendium budou studenti dostávat v průběhu akademického roku 2015/2016. Podmínkou pro jeho získání je řádné studium na vysoké škole technického směru v ČR, studijní průměr do 2.0, věk do 30 let a také absolvování úspěšného přijímacího pohovoru ve Výboru dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám