Hlavní obsah

CZ Loko přijme zhruba stovku zaměstnanců

Společnost CZ Loko z České Třebové posiluje tým opravářů lokomotiv a chystá nábor asi stovky zaměstnanců. Podle vedoucího obchodního oddělení Jaroslava Plháka tím nahrazuje úbytek objednávek nových strojů na východní trhy, které nejsou stabilní. Holding zaměstnává ve svých závodech zhruba 700 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Dílny pro parní lokomotivy vznikly v Třebové v roce 1849.

Článek

"Rozjíždíme novou směnu. Vyrábíme méně nových lokomotiv a více jich opravujeme. Nahrazujeme tím obrat. Místo jedné nové nebo modernizované lokomotivy, jich musíme opravit pět až osm," uvedl Plhák.

Embargo a pád rublu je připravily o zakázky

Společnost loni vykázala obrat přes dvě miliardy korun, výrazně se však propadly tržby pro státy bývalého Sovětského svazu, zhruba z 1,2 miliardy na 500.000 korun. Firma se proto postupně víc zaměřuje na západ i na tuzemské zákazníky. "Po první krizi jsme se orientovali na východ, který má velký potenciál, ale politickou situací a pádem rublu se poměry změnily. Tyto trhy nahrazujeme Finskem, Švédském nebo Itálií," řekl Plhák.

Více než stopadesátiletá tradice

Dílny pro parní lokomotivy vznikly v Třebové v roce 1849. V roce 1866 se začaly orientovat na opravy dieselových lokomotiv, od roku 1988 na elektrické lokomotivy. V roce 1999 se českotřebovský závod stál součástí holdingu CZ Loko a v roce 2003 zahájil etapu výroby lokomotiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám