Hlavní obsah

Krupiér nemá na růžích ustláno

Novinky, kil

Povolání krupiéra je opředeno aurou života ve „velkém světě“. Nicméně praxe je mnohem prozaičtější, protože podstatou jeho práce zdaleka není jen role „držet bank“ a umně rozdávat karty. Jde o kvalifikovanou profesi, pro niž uchazeč sbírá zkušenosti řadu měsíců. Vyškolení samostatného a zkušeného krupiéra tak zabere nejméně rok.

Foto: Profimedia.cz

Základní doba pro zaškolení budoucího krupiéra je šest týdnů.

Článek

Krupiér musí být manuálně zručný, protože to vyžaduje práce s kartami i s žetony, musí do detailu znát pravidla provozovaných her a mít zcela specifické psychické vlastnosti. K tomu všemu by měl ovládat minimálně jeden nebo ještě lépe dva světové jazyky. Často navíc čelí vypjatým konfliktním situacím, které musí rozhodně řešit a při tom zůstat maximálně příjemný a ochotný.

Šest týdnů je základ

Základní doba pro zaškolení budoucího krupiéra je šest týdnů. Za tuto dobu musí zvládnout základní pravidla her, manipulaci s žetony a vedení karetních her a Americké rulety. Ani po ukončení školení ještě nesmí samostatně vést živé hry a pracuje pod dohledem zkušenějších kolegů. Vést samostatné hry začíná po šesti měsících, ale teprve po dvanácti měsících praxe lze říct, že je plně vyškolen pro hry a jejich vedení.

Je to průmysl

Největší zájem o profesi krupiéra je logicky v místech s největší koncentrací kamenných kasin, která provozují takzvané živé hry. Jedna provozovna kamenného kasina potřebuje podle své velikosti od 50 do 250 zaměstnanců různých profesí.

„Členové naší asociace zaměstnávají v 52 provozovnách okolo 2500 pracovníků,“ uvádí Tomáš Kment, prezident Asociace společností provozujících kasina v ČR. V České republice jde především o oblasti v příhraničí s Německem a Rakouskem, dále o lázeňská střediska a samozřejmě města nad 100 tisíc obyvatel.

I v kasinu lze dělat kariéru

Přestože má profese krupiéra punc světovosti, jde především o standardní pracovní poměr. Zaměstnavatelé proto i v tomto oboru poskytují různé formy zaměstnaneckých benefitů. Patří mezi ně stravování, nápoje, ošacení, doprava do zaměstnání, ale také třeba ubytování pro zaměstnance ze vzdálenějších míst. Herní průmysl podle Kmenta nezapomíná ani na možnosti profesního růstu, takže i v kasinu mají své místo různá školení a setkáme se zde také s přípravou kariérních plánů naznačujících možnosti osobního rozvoje.

Sázejí na vlastní manažery

„Upřednostňujeme výchovu vlastních manažerů a kariérní postup v rámci pozic ve společnosti. Společenská atmosféra boje proti hazardu ale v současnosti negativně ovlivňuje získávání potencionálních uchazečů o práci v herním průmyslu. Noví uchazeči o práci totiž postrádají reálnou vizi budoucích jistot pro zaměstnání v tomto oboru,“ posteskl si Kment.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám