Hlavní obsah

Češi poptávají zkrácené úvazky, zaměstnavatelé je ale nenabízejí

Právo, kil

Téměř třetina lidí hledá práci na částečný úvazek. Zaměstnavatelé však poptávku příliš nereflektují, čtyři pětiny z nich hledají své zaměstnance jen na plný úvazek. Vyplývá to ze statistik inzertního webu a novin Annonce za první pololetí roku 2015.

Foto: Profimedia.cz

Věčné dilema: jak vyvážit práci s osobním životem.

Článek

Poptávka po částečných pracovních pozicích roste a netýká se jen rodičů na rodičovské dovolené. Česká republika však dlouhodobě patří k zemím s nejnižším podílem zkrácených úvazků v rámci celé Evropské unie. To potvrzují také aktuální data společnosti Annonce mapující pracovní nabídku a poptávku za uplynulý půlrok.

Třetina hledá zkrácený úvazek

„Délka úvazku zájemce o práci opravdu zajímá. Dokazuje to fakt, že v našich inzerátech uvádějí tuto informaci téměř tři čtvrtiny inzerentů,“ vysvětluje Lenka Černá, výkonná ředitelka inzertního webu a novin Annonce. Na plný úvazek chce pracovat 60 % lidí a celá třetina hledá úvazek zkrácený. „Je vidět, že Češi volají po zkrácených úvazcích. Zaměstnavatelé však poptávce zatím vstříc nevycházejí a drží se pevné pracovní doby,“ komentuje údaje Černá.

Zaměstnavatelé požadují vyšší vzdělání

Obdobný rozpor mezi poptávkou a nabídkou se projevuje i u vzdělání, kde obecně zaměstnavatelé požadují vyšší vzdělání, než jaké uchazeči nabízejí. „Informace o vzdělání uvádějí tři čtvrtiny zaměstnavatelů. Třetina z nich hledá pracovníky se středoškolským vzděláním zakončeným maturitou, druzí nejžádanější jsou ti s výučním listem. Oproti tomu práci prostřednictvím Annonce v necelé polovině případů hledají učni bez maturity, lidé se středoškolským vzděláním jsou až druzí v pořadí,“ dodává Černá. Vyšší odborné a vysokoškolské vzdělání je požadováno v 15 % pracovních nabídek, disponuje jím ale jen 6 % uchazečů o práci.

Rekvalifikace usnadní návrat do práce

Mezery ve vzdělání si nicméně uchazeči o práci mohou doplnit prostřednictvím rekvalifikačních kurzů, na které přispívá Úřad práce ČR. „Rekvalifikace lidem výrazně pomáhají v návratu na trh práce. Klienti volí nejčastěji kurzy zaměřené na získání počítačových dovedností, práci v sociálních službách, dále svářečské kurzy nebo chtějí získat řidičské a profesní průkazy,“ uzavírá Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám