Hlavní obsah

Hrubost a sprostota na pracovišti jsou nakažlivé jako chřipka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manažeři a šéfové firem a pracovních kolektivů by měli vždy dbát především na to, aby se nikdy sami nedopouštěli hrubosti a neslušného chování. A pokud se v jejich týmu objeví, musejí ho hned v zárodku eliminovat. Psychologové z Floridy totiž zjistili, že hrubé, neslušné a vulgární chování je na pracovišti nakažlivé jako chřipka. Jakmile začne, šíří se jako lavina.

Foto: Profimedia.cz

Hrubé a neomalené chování je nakažlivé.

Článek

Vyplývá to z rozsáhlého experimentálního výzkumu doktorů Andrewa Wooluma a Amira Ereze z University of Florida. Ti sledovali v průběhu několika týdnů různé pracovní týmy. V kolektivech, kde nebylo hrubé chování přítomno, ho sami uměle zaseli.

„Zjistili jsme, že hrubé a neomalené chování je nakažlivé. Když člověk, který jednal s osobou, jíž považoval za hrubou a sprostou, jednal následně sám s dalším člověkem, byl hodnocen jako mnohem hrubější a neomalenější než při předchozích jednáních. Zajímavé rovněž je, že nezáleží na tom, kdy člověk hrubost a sprostotu zažije. Šíří ji vždy, třeba i po několika týdnech,“ tvrdí autoři.

Floridští psychologové vědí, proč je hrubé chování tak nakažlivé. Důvodem je, že hrubé chování spustí v mozku neovladatelný obranný proces. Jestliže pak někdo třeba jen vznese námitku, nebo udělá kompliment, považuje to dotyčný za další výhružku a reaguje sprostě. Věta „to se ti fakt povedlo“ tak může být upřímnou pochvalou, nebo ironickou narážkou. Osoba, která předtím zažila hrubé a sprosté chování, ji vnímá spíš jako ironii a urážku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám