Hlavní obsah

Zájemci o češtinu z celého světa se opět sejdou v Praze

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 140 zájemců o češtinu z téměř čtyř desítek zemí světa se v Praze od 25. července 2015 zúčastní devětapadesátého ročníku Letní školy slovanských studií, kterou pořádá Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty UK. Během čtyř týdnů se budou účastníci v rámci kurzů seznamovat s českým jazykem, literaturou a historií.

Foto: Profimedia.cz

Pořadatelem Letní školy slovanských studií je Univerzita Karlova.

Článek

Stejně jako v minulých letech i letos bude jazyková výuka rozčleněna do čtyř základních stupňů podle pokročilosti. Přímá jazyková výuka bude probíhat pět hodin denně po dobu čtyř týdnů konání školy, celkem tedy 120 hodin. Zároveň si účastníci budou moci vybrat z řady volitelných seminářů. Pro pokročilé jsou připraveny i tři přednáškové cykly. Přednášet budou přední odborníci z Univerzity Karlovy a z dalších institucí.

Některé přednášky i v němčině a angličtině

„Přednášky se budou tematicky věnovat jazykovědným otázkám, české literatuře, kultuře, historii, dějinám naší země či kulturně-historickým výročím, která si v letošním roce připomínáme: 600 let od upálení Jana Husa, 125 let od založení akademie věd v českých zemích a 70. výročí konce 2. světové války. Většina těchto přednášek bude přednášena v češtině, některé však budou i v angličtině či němčině, aby se jich mohli zúčastnit i ti studenti, kteří nejsou zatím schopni plně porozumět českému jazyku,“ uvedl Jiří Hasil, ředitel Letní školy slovanských studií.

Výuku obohatí kulturní program

Nedílnou součástí Letní školy slovanských studií je i velmi bohatý kulturní a společenský program. Pro účastníky jsou připraveny koncerty, promítání českých filmů, poslechové hudební pořady či návštěvy pražských muzeí a galerií. O víkendech se navíc mohou zúčastnit exkurzí a výletů, které budou mít literárně-místopisný či kulturně-historický charakter a účastníkům přiblíží realitu každodenního života v České republice.

Nejstaršímu je přes osmdesát

Největší počet účastníků tvoří studenti a učitelé bohemistiky a slavistiky ze zahraničních univerzit; jsou pokročilí, ale i začátečníci. Někdy se studenti na letní školu přihlásí, aby se naučili jazyk svého partnera; jezdí také lidé, kteří se s češtinou v běžném životě nepotkávají, jejich předkové ale český původ měli nebo byli nějak jinak s naším územím spojeni. Nejmladším účastníkům je 17 let, nejstaršímu je letos 82 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám