Hlavní obsah

Otec na rodičovské už není raritou

Novinky, kil

Ještě před pár lety byla představa tatínka na rodičovské dovolené téměř exotická. Doba se ale rychle mění a dnes rodiče, kteří se v péči o své potomky střídají, nejsou ničím výjimečným. Obecně je tato výměna rolí vnímána společností pozitivně – muž a žena si jsou rovni a rovným dílem také pečují o své ratolesti.

Foto: Profimedia.cz

V Evropě se v současnosti hovoří o povinném střídání rodičů v péči o dítě do 3 let.

Článek

Trend je zřetelný hlavně ve větších městech, kde se může stát, že žena pracuje za finančně výhodnějších podmínek než muž. To je také jeden z nejčastějších důvodů, proč k tomuto kroku rodiče přistupují.

Profese nesvázané s kanceláří

Rodičovská dovolená pro tatínky může být výhodná i ve chvíli, kdy vykonávají profesi, která nevyžaduje nepřetržitý pobyt v kanceláři či obecně mimo domov – pracují na částečný pracovní úvazek, využívají home office, provozují vlastní podnikání.

Příkladem může být podle Leony Křenkové z personální společnosti Hays Czech Republic třeba tatínek-učitel. Na rodičovské dovolené si ponechá minimální úvazek, který postupně hodinu po hodině prodlužuje dle potřeb a věku dítěte. Ve větších městech není problém umístit již roční dítě na dopoledne do miniškolky či jesliček.

Odpočinek od podnikání

Pokud tatínek podniká, na přechodnou dobu může omezit své aktivity a rok dva se věnovat rodině. „Často se stává, že si otec uvědomí, že věnoval roky budování kariéry a nyní nastala vhodná příležitost pro pauzu. Maminky většinou zůstávají doma s dětmi prvních šest měsíců či rok, poté přijdou na řadu otcové. Kariérní pauzu tedy mají oba rodiče, nicméně v obou případech není nijak významně dlouhá a oba rodiče téměř plynule naváží na svou předchozí kariéru,“ zdůrazňuje Křenková.

Běžnější je to u cizinců

Tatínek na rodičovské dovolené je i možným východiskem z nepříjemné situace, je-li nezaměstnaný a nemůže najít nové uplatnění. V tuto chvíli je jednodušší, aby se maminka vrátila do práce a on pečoval o potomka.

„Výměna rodičů během rodičovské dovolené je poměrně častým jevem v rodinách, kdy tatínek je cizinec. Buď je to běžnější i v jeho zemi, nebo je to z výše zmíněných důvodů jednodušší,” připomíná Leona Křenková.

V Evropě se v současnosti hovoří o povinném střídání rodičů v péči o dítě do 3 let, nedávno zazněl podobný návrh i u nás, nesetkal se ale s pozitivním ohlasem veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám