Hlavní obsah

Věda „pronásleduje“ děti i o prázdninách

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrobit si šperky z plsti, utkat si koberec nebo si sestavit skutečného robota, to vše a mnoho dalšího si mohou už na začátku prázdnin vyzkoušet děti na orlickoústecké Střední škole uměleckoprůmyslové.

Foto: archív SPŠUP Ústí nad Orlicí

Dívky s překvapením zjišťují, že jsou i jiné profese než manekýna nebo manažerka či sekretářka.

Článek

Prázdninový tábor nazvaný Setkání s technikou a přírodními vědami navázal na loňský ročník, který se konal v rámci evropského projektu na podporu přírodovědného a technického vzdělávání.

Zajímavě podaná technika děti baví

„Už v minulých letech jsme se přesvědčili o tom, že o letní tábory zaměřené na přírodní vědy a techniku je velký zájem. Znovu se potvrzuje, že technika děti může bavit, jen je potřeba jim tento obor nabídnout zajímavým způsobem,“ konstatovala náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová (ČSSD), která nad tímto táborem převzala záštitu. Spolu s ní akci podpořily také Krajská hospodářská komora, město Ústí nad Orlicí a řada místních firem.

Mohl by se začít snižovat počet absolventů, kteří po škole nenajdou uplatnění na trhu práce
Martin Charvát, primátor Pardubic

„Vážím si učitelů, kteří věnují svůj volný čas o prázdninách dětem, ale také rodičů, kteří děti k technice směřují a zajímají se o to, co technické obory obnášejí. Snažíme se propojit střední školy a firmy – a je dobře, že se to daří i v době prázdnin,“ dodala Pernicová.

Příměstského tábora se účastní děti od 10 do 15 let. Ve skupinách si ve školních dílnách mohly vyzkoušet tiskové i řemeslné textilní techniky, tvarování papíru a lepenky, základy fotografování, přírodovědné pokusy, robotiku i základy programování. Lektory jsou pedagogové školy, kteří si dobrovolně zkrátili prázdniny.

Motivovat ke studiu technických oborů

Boj o studenty technických a přírodovědných oborů o prázdninách ale pokračuje na více frontách. Vybudovat učebny a laboratoře, které budou žáky základních škol motivovat ke studiu technických oborů, bylo tématem i úkolem setkání personalistů Pardubického kraje, které pořádají dvakrát do roka město Pardubice spolu s agenturou CzechInvest.

Zřízení centrálních polytechnických dílen podporují personalisté prakticky všech firem na Pardubicku, které se zabývají průmyslovou výrobou, ať už jde o strojírenství, chemii, farmacii, potravinářství, nebo jiné obory.

Uspokojit poptávku firem po technicích

„Časem by se tak mohlo dařit nejen uspokojit poptávku firem po pracovnících s technickým zaměřením, ale také by se mohl začít snižovat počet absolventů, kteří po škole nenajdou uplatnění na trhu práce,“ řekl Právu primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

Jasnější obrysy by mohl získat zamýšlený záměr vybudovat centrální polytechnické dílny v září, kdy plánuje pardubická radnice spolu s CzechInvestem setkání s řediteli největších zaměstnavatelů v Pardubickém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám