Hlavní obsah

Příležitost pro zájemce o práci v OSN

Novinky, kil

Organizace spojených národů (OSN) hledá talentované a kvalifikované kandidáty, kteří jsou připraveni zahájit svou profesní kariéru jako mezinárodní úředníci. V roce 2015 byla Česká republika znovu zařazena mezi země pořádající na svém území přijímací řízení pro své občany do Programu OSN pro mladé profesionály.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo OSN, New York City

Článek

Program OSN pro mladé profesionály (UN Young Professionals Programme, YPP) je náborová iniciativa, jejímž cílem je vyhledávání kvalifikovaných zájemců o práci v OSN prostřednictvím každoročních přijímacích zkoušek. Ty se konají ve stejný den po celém světě a pro mladé, vysoce vzdělané lidi z celého světa znamenají příležitost, která jim v případě, že uspějí, umožní zahájit kariéru v OSN. Zkouška United Nations Competitive Examination for the recruitment of Young Professionals prověřuje věcné znalosti v příslušném oboru, analytické myšlení a schopnost pracovat s písemnými dokumenty v cizím jazyce.

Kdo se může přihlásit?

Nezbytnými předpoklady k účasti na náborových zkouškách jsou ukončené vysokoškolské vzdělání alespoň bakalářského stupně, věk 32 nebo méně let v daném roce, výborná znalost anglického nebo francouzského jazyka a státní příslušnost ČR. Registrace probíhá už nyní prostřednictvím internetových stránek OSN careers.un.org v sekci YPP v závislosti na jednotlivých profesních zaměřeních.

Termíny přihlášek podle oboru

V letošním roce byly vypsány termíny zkoušek pro šest oborů. Zájemci se musí registrovat on-line v návaznosti na zvolený obor. Do 19. července se mohou registrovat uchazeči o obor administrativa, do 26. července probíhá registrace v oboru finance, do 2. srpna je možné se registrovat v oboru statistika, do 9. srpna pak probíhá registrace v oboru kontakt s veřejností, do 16. srpna se ještě mohou registrovat uchazeči o obor sociální věci a nejpozději do 23. srpna je možné se registrovat v oboru právo.

Samotné výběrové řízení proběhne dne 15. prosince 2015 ve všech participujících zemích.

Posílit české zastoupení

„Každoročně je vypisováno několik oborů, ve kterých je možné skládat zkoušku. Česká republika se úspěšně účastnila Programu pro mladé profesionály již v loňském roce, kdy se celkem přihlásilo 117 zájemců, ke zkoušce v Černínském paláci v prosinci loňského roku bylo přizváno (na základě výběru provedeného OSN) celkem 112 zájemců. Z toho 5 uchazečů prošlo písemným kolem zkoušek natolik zdařile, že byli následně přizváni na ústní pohovor v konkrétním útvaru OSN. Finální výsledek pohovorů mi zatím není znám, přesto věřím, že Češi uspějí. Naším zájmem je i nadále zvyšovat informovanost veřejnosti o zajímavých pracovních příležitostech v této prestižní mezinárodní organizaci. Za tím účelem byli osloveni i představitelé českých vysokých škol, jejichž absolventi by se mohli ve vypsaných oborech uplatnit,“ říká Veronika Stromšíková, ředitelka odboru OSN Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Podrobnější informace zájemci naleznou na webových stránkách careers.un.org.

Reklama

Výběr článků

Načítám